Прощалният Dodge Challenger SRT Demon 170 получи 1025 конски сили

След редица забавяния и продължила дълго време рекламна кампания, наречена Last Call (последно повикване) американският производител Dodge разкри прощалната версия на своя най-мощен модел Chalenger SRT Demon. Нейното пълно име е Dodge Challenger SRT Demon 170, като автомобилът излиза в ограничен тираж – 3300 бройки (3000 за САЩ и 300 за Канада), а мощността на задвижваща система е поразителна.

Когато работи с гориво E85 (биоетанол), 6,2-литровият V8 с компресор произвежда 1025 к. с. при 6500 об/мин и 1282 Нм въртящ момент при 4200 об/мин. Само на бензин мощността на този muscle-car е 900 к.с. и 1100 Нм.. В първия вариант ускорението от 0 до 100 км/ч става за 1,66 секунди, а разстоянието от 1/4-миля отнема 8,91 секунди.

Според шефа на компанията Тим Кунискис, числото 170 в името на автомобила е препратка към двигателя Dodge Direct Connection Hellephant C170, с който този модел споделя малко ДНК. Топ-мениджърът обаче беше категоричен, че това не е модернизиран Demon, а напълно нов модел.

За да постигнат тези впечатляващи резултати, инженерите на Dodge е трябвало да сменят почти цялата задвижваща система. Единствено разпределителният вал е останал от оригиналния двигател, като обемът на компресора нараства до 3,0 литра срещу 2,7 литра при Demon, а дроселът е 105 мм, вместо 92 мм при предишния модел.

Demon 170 има интелигентно управление на двигателя, което може да разбере какъв процент етанол има в бензина. Системата регулира подаването на гориво и момента на запалването, за да оптимизира мощността на задвижването. Има дори дисплей на арматурното табло, който показва съотношението на етанола. Пълните 1025 к.с. са налични, когато цифрата е над 65 процента.

Трансмисията продължава да бъде осемстепенна автоматична, но и тя е получила някои промени, като благодарение на тях се спестява около една десета при ускорение. Автомобилът ще се предлага със специални аксесоари Dodge Direct Connection, които ще позволят на клиентите, ориентирал се към драг-състезания, да използван спортни предпазни колани и дори парашут за спиране.

Купувачите могат да намалят значително теглото, като получат различни варианти на лети джанти, направени от смес от кован алуминий и въглеродни влакна. Окачването е с адаптивни амортисьори Bilstein, които повдигат задната част. В сравнение с Challenger Hellcat Redeye Widebody, новата версия 170 също има по-меки пружини и стабилизатори, които подобряват прехвърлянето на тежестта по време на стартиране.

Demon 170 ще се предлага в 14 екстериорни цвята, включително B5 Blue, Plum Crazy purple и Sublime green. Всички те се предлагат със сатенено черно само на капака или на капака, покрива и багажника. Отвътре купувачите могат да получат Demon 170 само с тапицирана с плат шофьорска седалка и без задна седалка. За ограничаване на теглото е възможно се предлага кола без мокет за багажника, шумоизолация и стерео уредба с два високоговорителя. За хората, които искат е предвидена комбинация от черна алкантара и кожа Laguna. Тук седалките са вентилирани, има и стереоуредба.

Цената на Demon 170 е 96 666 долара преди таксата за дестинация. Както стана дума, Dodge планира да направи 3300 от тях – 3000 за САЩ и 300 за Канада. Окончателният брой обаче ще зависи от производствения капацитет, тъй като компанията ще ги произвежда само от юли до 31 декември 2023 г.