Пътуването на ток щяло да бъде по-евтино

Петрол или електричество? През енергийно кризисната 2022 година и двете суровини за зареждане на превозни средства поскъпнаха драстично. Което означава, че собствениците на конвенционални и електрически коли се налага да бъркат по-дълбоко в джоба си. Въпреки това пътуването с електромобили излиза по-евтино и това ще бъде така в следващите няколко години, прогнозират експерти в бранша.

Наличието на зарядни станции в домашни условия улеснява ползването на електрически коли.

Очакванията са, че в средносрочен план цените на петрола и електроенергията ще започнат да стават по-ниски почти едновременно. Горивата обаче ще бъдат подложени на по-високи екологични данъци, затова поевтиняването им ще бъде по-малко. По отношение на оперативните месечни разходи, при идентичен пробег на превозното средство, зарядният ток ще бъде на по-ниско ценово ниво в сравнение с бензина и дизела.

Сравнението на енергийните разходи за електрически автомобили и такива с вътрешно горене показва предимство за електромобилността. Това предимство обаче е свързано с някои условия. Сред тях е увеличаването на предлаганите електрически модели и разширяването на инфраструктурата от зарядни станции. Важно е все повече потребители да имат възможност да зареждат в домашни условия при най-ниската цена на ток. От обществени станции зареждането е по-скъпо.

Пречка за по-широкото навлизане на електромобили може да бъде вече започналото отпадане на субсидиите за покупка на нискоемисиионни коли. В същото време електрическите модели продължават да бъдат значително по-скъпи от бензиновите и дизеловите.