Разкриха външния вид на новите Москвичи

Кметът на Москва Сергей Собянин посети завода на Москвич, където му беше показано кои модели могат да бъдат поставени на конвейера в близко бъдеще. Говорим за пет автомобила и всички те не са нищо повече от преработени модели JAC. Засега е планирано пускането на три кросоувъра и един седан с двигатели с вътрешно горене, както и един електрически автомобил, но не е известно кога ще бъдат пуснати в продажба. В момента обаче вече е ясно как ще изглеждат бъдещите автомобили Москвич.

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви началото на работата по създаването на собствена платформа за електрическия автомобил Москвич . Засега никой не може да назове времето за появата на първите автомобили на новата платформа, следователно на първия етап ще бъде организирано само сглобяване на автомобили от така наречените приятелски страни в бившия завод на Renault в Москва. Съдейки по снимките, както вече споменахме, говорим за кросоувъри и седан JAC.

Автомобилите са с номера от I до IV. Model I е JAC X4/JS4 (1.5 TGDI, 150 к.с., 210 Нм), който е на път да стъпи официално на руския пазар, и електрическият му брат близнак E40X (150 к.с., 340 Нм). Под името Model II се крие JAC X6 (1.5 TGDI, 150 к.с., 230 Нм), а Model III и Model IV са спортният седан Sehol A5 Plus (1.5 TGDI, 184 к.с., 300 Нм) и кросоувърът JAC X7 ( 1.5 TGDI, 174 к.с., 277 Нм) съответно.

Вторият етап от развитието на Москвич е по-дълбоко локализиране на производството на същите машини. И едва тогава заводът ще започне да сглобява собствени електрически превозни средства. Към днешна дата е подписано споразумение с КамАЗ , който е основният технологичен партньор на проекта. Очаква се да продължат дейността си свързани предприятия, доставящи компоненти от различни региони на Русия, както и на работа да остане целият екип от 2 305 души. В бъдеще заводът ще произвежда електродвигатели и всички компоненти за новата машина.

Московският завод Renault стана собственост на градските власти, след като френският концерн обяви решението си да ограничи работата си на руския пазар. Впоследствие правителството обяви намерението си да произвежда електрическа версия на автомобил Москвич в предприятието. Батериите за електрически автомобили доброволно се доставят от Ростех, но останалите подизпълнители все още са неизвестни.