Разкриха характеристиките на най-голямата Skoda

Първото и към момента единствено поколение на Kodiaq дебютира през есента на 2016-та и получи фейслифт през 2021-ва. Сега компанията се подготвя за дебюта на второто поколение на модела, а преди това да стане, чехите избраха да ни разкрият характеристиките на кросоувъра, заедно с няколко снимки на покрита с камуфлаж кола.

Новият Kodiaq запазва традиционната форма на модела като ни представя минимални промени във формата. Второто поколение може да се похвали с 61 мм по-голяма дължина, докато междуосието остава същото. От Skoda казват, че пасажерите на третия ред седалки получават 15мм повече пространство за главата, вероятно дължащо се на новата форма на покрива.

Що се отнася до двигателите, Kodiaq ще се предлага с мек хибрид базиран на 1,5-литров TSI двигател с мощност 150 к.и предно задвижване, работещ заедно със седемстепенна автоматична трансмисия с два съединителя. Другият бензинов вариант е 2,0 TSI с мощност 204 к.с. с AWD и DSG. От страна на дизеловите двигатели, 2.0 TDI развива 150 к.с. в модела с предно задвижване и 193 к.с. във версията с AWD, като и двата модела са оборудвани със същата автоматична трансмисия с два съединителя.

За първи път в SUV модел на Skoda може да се избере плъг-ин хибрид с 1,5 TSI мотор и електромотор със системна мощност 204 к.с., която се предава към пътя чрез шестстепенна DSG трансмисия. Благодарение на 25,7кВтч батерия, версията PHEV ще предлага пробег на чисто електричество около 100 километра.

По отношение на технологиите чешкият Tiguan се възползва от еволюцията на Full LED матричните фарове, 12,9-инчов сензорен екран, 10,25-инчов цифров инструментален панел и head-up дисплей. Има дори функция за дистанционно паркиране, достъпна чрез приложение за смартфон, както и подобрени системи за асистенция при аварийни ситуации и асистент при задръствания. Адаптивният круиз контрол (с функция Stop & Go) работи при скорост до 60 км/ч.

Skoda ще представи новия Kodiaq тази есен, когато възнамерява да представи и следващото поколение на Superb.