Разработката на Volkswagen Golf 9 е под въпрос

В края на 2019 година, Golf 7 получи логичния свой наследник в лицето на Golf 8, който към днешна дата е последната актуална генерация на популярния хечбек. През март тази година от Volkswagen обявиха, че Golf заедно с още няколко модела ще получат ново поколение с конвенционални двигатели, но изглежда, че това може и да не се случи.

В скорошно интервю пред Welt, Томас Шафер заяви, че решение за разработването на следващо поколение Volkswagen Golf все още не е взето. Той допълни, че бъдещето на най-популярния модел на германците е под въпрос заради затягащите се регулации свързани с колите с двигател с вътрешно горене, които се очакват да бъдат приети скоро. Стандартът Евро 7 се очаква да пристигне скоро, което означава, че цените на колите с ДВГ ще се вдигнат с между 3 и 5 хиляди евро, заяви Шафер.

Той допълни, че от Volkswagen работят над фейслифт на настоящото осмо поколение, който ще бъде показан скоро, но разработката на 9-тото поколение все още е под въпрос. В настоящите времена, направата на подобен автомобил не би било толкова печелившо, тъй като той няма да успее да се задържи на пазара 7-8 години. В комбинация с по-стриктните мерки и Евро 7 регулациите, решението за направата на следващо поколение Golf ще бъде взето през следващите 12 месеца.