Росен Даскалов изнася производството на Sin Cars в Румъния

Росен Даскалов, основател на русенската компания „Син Карс Индъстри”, даде интервю за БТА, разкривайки част от постиженията на компанията и разказвайки за бъдещите си бизнес планове извън България.

Пред агенцията Инж. Даскалов разказва, че вече са направили 5 електромобила, а до края на годината планират да направят между 10 и 20, „с които да изчистим процесите на производство”.

„Целта е да достигнем до един автомобил на смяна догодина, т.е. да можем да произвеждаме по два или три автомобила на ден, в зависимост на колко смени работим“, каза Даскалов.

Най-любопитната част от интервюто засяга частта, в която инж. Даскалов разкрива предимствата на Румъния за правене на бизнес.

„Осем месеца водихме разговори и обикаляхме и търсихме терен в Русе и в околните общини. Законовата рамка в България не позволява на никоя администрация да направи реверанс на инвеститора. Ние не искаме да купуваме земя, а искаме тя да бъде с отстъпено право на ползване или да си я наемем. Но максималният законов срок в България за наемане е максимум 10 години. Когато изтече този срок, ние какво ще правим с построения си вече завод. Бяхме в безизходица. Срещнахме се с кмета на Гюргево и той ми каза, че в Румъния има закон, като за 49 години можеш да наемеш земя с възможност срокът да се удължи с още 24 години. Отделно, във всеки момент ти можеш да си я купиш тази земя на пазарна цена“, разказва Даскалов.

Така родният бизнесмен намира терен от 700 декара, цената на месец е 1000 евро. За същия терен Даскалов изчислява, че у нас ще трябва да плаща 35 пъти повече.