Румънец намери 400 000 евро в сметката си, купи си 2 BMW-та и…

Какво бихте направили, ако откриете 400 000 евро в банковата си сметка, които не ви принадлежат? Дали ще върнете парите като почтен гражданин или ще решите да ги похарчите?

Е, румънец е избрал втория вариант, като историята му започва през лятото на 2016 г. Това Мариан Радуку, директор на компания от Букурещ получава по погрешка 2 милиона леи (около 408 000 евро). Фирмата на Радуку има договор със строителна компания, чиято управителка е трябвало да преведе 8000 леи (1600 евро) за свършена работа. Вместо това обаче, тя превежда над 400 000 евро.

Младата жена бързо осъзнава грешката си и звъни на Радуку, като го моли да върне плащането. Той отговаря, че не е получи парите, но ще върне цялата сума, щом тя се появи в сметката му. След това Радуку просто спира да отговаря на обажданията.

Според материалите от съдебното дело, жената, която е превела парите и по-късно става свидетел на обвинението, се опитва да се свърже няколко пъти с Радуку по телефона, но той не вдига. Тя му изпраща и няколко SMS-а, като отново не получава отговор.

Междувременно Мариан Радуку изплаща двата си кредита и си купува два чисто нови автомобила – BMW 6-Series Grand Coupe и BMW X5. Процесът срещу него продължава близо 6 години, като в крайна сметка Апелативният съд обяви окончателното си решение. Радуку е осъден на 2 години и 1 месеца лишаване от свобода за присвояване и фалшификация, а помощникът му Адриан Плопеану получава 1 година и 7 месеца за участие в измама.