Руснак с Lada постави световен рекорд по дрифт

Евгений Новокшонов, жител на Екатеринбург, постави световен рекорд в клас дрифт. В продължение на 17 часа и 34 минути руснакът кара ВАЗ-2106 в непрекъснато контролирано занасяне по заснежена писта. Специално за състезанието „шестицата“ претърпява сериозни доработки. Освен това състезателят можеше да продължи да се движи и още, ако отоплителната система на автомобила не се беше повредила. Предишният рекорд, поставен от състезателния екип на BMW беше осем часа.

Състезанието се проведе на специално подготвена писта, разположена на замръзналото езеро Калди в Челябинска област. Пилотът започва опита си в десет сутринта и го завършва около четири сутринта на следващия ден. През цялото това време предава на живо в своя YouTube канал. Общото време е 17 часа и 34 минути. Руснакът планира да кандидатства в Руската книга на рекордите, но за целта са му нужни 120 000 рубли. Ентусиастът вече е събрал повече от половината от сумата благодарение на получените дарения по време на прякото предаване.

Като дрифт автомобил Юджийн използва личния си ВАЗ-2106, който сериозно модифицира. Шестицата е оборудвана с допълнителен 200-литров резервоар, от който горивото се изпомпва в стандартния резервоар по време на карането. Освен това колата е оборудвана с допълнителна осветителна система. Корпусът на автомобила е направен от пластмасови елементи, което позволява да се намали общото тегло до 800 килограма.

Въпреки сериозната подготовка, след 16 часа дрифт радиаторът на парното се пука, така че през следващите час и половина състезателят влиза в контролираното поднасяне без отопление. Надминавайки значително предишния рекорд, който е осем часа, спортистът решава да прекрати представлението. Ще припомним, че в средата на януари в мрежата беше публикувано видео на друг руснак, което показва дрифт на КамАЗ. Впоследствие КАТ се заинтересува от шофьора на самосвала и му наложи глоба.

Previous post Сбогом на Micra, Mitsubishi ще се прави във Франция
Next post Golf отново е най-продаваната кола в Европа, Peugeot 208 е второ