Само в България си харесваме повече нови дизели

Статистиката показва, че особено през последните години, предпочитанията на българите и на европейците спрямо автомобилите, често се разминава по най-различни критерии. Последният такъв е свързан с продажбата на нови автомобили и по-конкретно на дизелови такива.

Оказва се, че България е единственото страна в Европа, където ръстът на нови дизелови автомобили е двуцифрено число. По-конкретно става дума за продажбите на нови автомобили през изминалата 2021 година, като данните за продажбите са на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа.

Според тази информация, през изминалата година търсенето на дизелови автомобили в целия европейски съюз е намаляло с цели 31%. Не така обаче стоят нещата в България, където, според данните на ACEA, продажбата на нови дизелови автомобили се е увеличила с… цели 15 процента.

Каква е причината? Първо, българите харесват дизеловите автомобили заради тяхната икономичност. Второ, у нас властите не ограничават по никакъв начин движението на дизелови автомобили (а на много места в Европа, такива ограничения вече съществуват).

И трето и най-основно – правителството не е въвело никакви бонуси за закупуване на по-екологични автомобили, каквито съществуват в почти всички европейски държави. Така отново се връщаме на въпроса: Кога ще ги стигнем? Този път обаче става дума за европейците, в това число гърци, румънци и т.н.