Само 9 коли от 52 стигнаха до финала на „Кола на годината в Америка“

Обявени са финалистите за Северноамериканската кола на годината. Девет модела бяха избрани за наградите NACTOY (Северноамерикански автомобил, пикап и многофункционално превозно средство на годината) – по три във всяка от трите категории: лек автомобил, кросоувър/SUV и пикап. Сред тях има както модели с двигатели с вътрешно горене, така и електрифицирани – хибриди и изцяло електрически автомобили.

Победителите ще бъдат избрани от експертно жури от 50 автомобилни журналисти, като церемонията по награждаването ще се състои на 4 януари 2024 г. в Детройт, Мичиган. Експертите ще трябва да оценят изброените модели по няколко параметъра, включително технологичност, дизайн, безопасност, управление и комфорт.

Toyota Prius/Prius Prime, Honda Accord и Ioniq 6 ще се борят за титлата най-добър лек автомобил в Северна Америка . В категорията пикап два модела на Chevrolet ще се състезават за победата – Colorado и Silverado EV , като компания ще им прави и Ford F-Series Super Duty. И накрая, „най-доброто многофункционално превозно средство“ (комбинирана категория за кросоувъри и SUV-та) може да бъде Genesis GV70 Electrified , Kia EV9 или Volvo EX30.

Миналата година най-добрият лек автомобил беше Acura Integra , най-добрият кросоувър беше електрическият Kia EV6 , а най-добрият пикап беше задвижваният с батерии Ford F-150 Lightning. От финалистите, у нас се предлагат Ioniq 6 и и Toyota Prius, Kia EV9 или Volvo EX30.