Себастиан Ожие: Ограбиха Хамилтън, но той ще се върне

Люис Хамилтън бе ограбен в последната надпревара от сезон 2021 – Гран при на Абу Даби, заяви Себастиан Ожие, предава clubs1.bg. Осемкратният WRC шампион сподели в спортно шоу на радио „Монте Карло“ гледната си точка относно станалото във финалния кръг на миналогодишния шампионат на Формула 1. Той коментира дали седемкратният носител на Гран при короната ще продължи да се състезава. Въпросът изниква постоянно от края на миналогодишното F1 първенство досега, тъй като Хамилтън няма абсолютно никакви публични изяви, нито присъства в социалните мрежи.

„Според мен той ще се върне. В момента Люис е в ултра конкурентоспособна среда и е с най-добрия отбор. Ситуацията вероятно е била много трудна за него. Наистина се е чувствал ограбен. Да не се страхуваме да го кажем – Хамилтън беше ограбен“, заяви Ожие.

„Уважавам много Макс Верстапен – той направи страхотен сезон. В онзи финален състезателен уикенд обаче Люис доминира в надпреварата и бе начело до самия ѝ край. За негово съжаление обаче няколко обиколки преди финала се появи прочутата кола за сигурност. По един или друга начин и двамата заслужаваха титлата. Но предвид точно този уикенд, случилото се бе кражба. За Хамилтън със сигурност е трудно да го преглътне.“

Споменатата от Ожие ситуация в момента се анализира от ФИА. Анонимен източник заяви по-рано, че във федерацията първоначално се надявали нещата да се успокоят и вълнението да отшуми. Впоследствие организацията започна проверка на действията от финала на Гран при на Абу Даби. Провеждат се дискусии с шефовете, спортните директори и тийм мениджърите на F1 отборите. Планира се обсъждане и с пилотите.

Вече стана ясно, че ФИА планира сериозни промени в управлението на надпреварите от Формула 1. Това бе потвърдено в интервю на отговарящия за спорта генерален секретар на федерацията Петер Байер. В него той казва също така, че Майкъл Маси е бил уведомен за възможността да загуби поста си на рейс директор. Впоследствие от ФИА пуснаха изявление, че анализът продължава и няма никакви взети решения по случая.