Сензационно: Швейцарци направиха електрически автомобил без батерии с пробег от 2000 км

Швейцарският стартъп nanoFlowcell, който се занимава с изследвания и разработки в областта на батерии с проточни клетки, представи новия си проект – Quantino Twentyfive. Всъщност това е нова версия на хечбека Quantino – компактно купе, което дебютира на автомобилното изложение в Женева през 2015 г. Но сега това е четириместен роудстър с с изцяло нова технология на задвижване.

Quantino Twentyfive е оборудван с четиримоторен силов тракт (по един електрически двигател на всяко колело). Мощността на всеки електродвигател е 59 kW (80 к.с.). Двигателите се захранват от система, състояща се от два резервоара с патентования от компанията би-ЙОНен течен електролит: единият с положително заредени йони, а другият с отрицателно заредени. Помпите задвижват течностите през специален модул с йонообменна мембрана, който произвежда електрически ток.

В Quantino Twentyfive електролитът се съхранява в два резервоара от по 125 литра. С пълни резервояри автомобилът може да измине 2000 км. Роудстърът ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.0 секунди, а максималната му скорост е принудително ограничена от електрониката до 250 км/ч. Цената на Quantino Twentyfive и началото на производството не се споменават.

В същото време стартъпът обяви откриването на клон в Ню Йорк, където планират да установят производството на въпросния електролит bi-ION. Съставът на „горивото“ не се разкрива. Известно е само, че има доста висока енергийна плътност – 600 Wh/kg. Както се твърди, bi-ION е абсолютно безвреден за околната среда и отработената течност може да се източи в канализацията. Към момента обаче в никоя страна по света няма инфраструктура за зареждане и източване на електролит. Възможно е първи да са САЩ.

nanoFlowcell Holdings е основана през 1996 г. Стартиращата компания показа първата си електрическа кола с проточно-електролитно захранване – Quant – на автомобилното изложение в Женева през 2014 г. На следващата година дебютира приличащият на купе хечбек Quantino. Серийното производство на двата модела беше планирано да започне през 2016 г., но това така и не се случи. Година по-късно стартъпът демонстрира нова итерация на концепцията Quant и публикува няколко прессъобщения за успешните пътни изпитания на Quantino.

През 2021 г. nanoFlowcell се премести в Лондон и обяви проекта Quant City – град, проектиран от известната архитектка Заха Хадид. Идеята е в този град да се произвеждат Quant електрически автомобили и bi-ION електролит за тях. Там се предвижда да бъдат разположени и изследователските и обучителни центрове на nanoFlowcell. Засега обаче Quant City съществува само виртуално. Може би ще бъде построен в САЩ.