Скандал във Формула 1! Фелипе Маса ще съди FIA

Бившият пилот на Ferrari Фелипе Маса ще заведе дело срещу Международната автомобилна федерация (FIA) в съда. Той иска да му бъде присъдена титлата при пилотите за 2008 година. Тогава Люис Хамилтън му отмъкна короната с точка повече. Маса изля душата си пред „Motorsport.com“.

Повод за реакцията му са признанията на Бърни Екълстоун, че Маса умишлено е бил ощетен за сметка на британеца. 92-годишният бивш шеф на Формула 1 разкри пред списание F1-insider за случилото в последното състезание в Сингапур. Състезанието бе спечелено от Фернандо Алонсо, след като съотборникът му Нелсън Пикет-младши вкара кола за сигурност на пистата.

Маса, който водеше до 15-ата обиколка, завърши 13-и. Хамилтън пък успя да се нареди трети. Нелсън обяви, че му е било наредено от бокса да предизвика катастрофа, а Екълстоун разкри, че е бил запознат с това. Двамата с Макс Мозли, който се самоуби, са решили да не отменят резултатите. „Искахме за запазим Формула 1 от голям скандал. Дори убедих Нелсън-старши да мълчи. По старият правилник класирането не можеше да се променя, след като са раздадени наградите. Титлата отиде при Хамилтън, но без точките от Сингапур щеше да е при Маса, който напълно я заслужаваше“, обяви Бърни.

„Не искам пари, а справедливост!“, отсече Маса. „Още тогава исках да потърсим правата си, но адвокатите на Ferrari ме спряха. Сега обаче открито се признава, че съм бил ощетен! Какво като е минало толкова много време? Как успяха да вземат всичките титли на Ланс Армстронг! Какво е разликата между него и Хамилтън?“, ядоса се бразилецът.