Скок на цените на колите, българинът масово търси втора ръка

ЕС се договори за забрана на нови коли с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. Как ще повлияе това на пазара на автомобили у нас и с колко са се увеличили цените?

Според автомобилния експерт Калоян Желев, цените на колите вървят нагоре, защото има натрупано напрежение между търсене и предлагане. По думите му, това се отнася както за новите, така и за употребяваните автомобили.

„Сроковете, в които можете да получите новата си кола, растат. Може да се стигне до 1 година. Оскъпяването на новите автомобили и да караме сегашните си автомобили по-дълго започва да става все по-разпространено дори в Европа. Това е една от причините, поради които суровината за българския вторичен автомобил намалява“, заяви той в ефира на „България сутрин“.

По думите на консултанта по продажба на автомобили Васил Петров, българинът търси предимно автомобили втора ръка, като гледа годината да е по-нова.

„Търсят се масово от 2015 година нагоре. Търсят се също електромобили. Хората започват да се ориентират към бензин или към хибриди. В България това, което търсят хората, е двигателят да бъде съвместим и на газ“, допълни гостът.

„Новият автомобил е сравнимо по-качествена инвестиция във всяко едно отношение. Не търпи сравнение с употребявания, най-малкото заради новото си техническо състояние. Предвид нашата покупателна сила, която е най-ниската в Европейския съюз, това засега остава едно добро пожелание“, изтъкна Желев пред Bulgaria ON AIR.

Петров посочи, че хората между 25 и 40 години се обръщат към тях и търсят автомобил, който да им приляга на вкуса.

„Най-важното за нас е до какъв бюджет човек може да се протегне. Да уточним за какви нужди ще му е нужен автомобилът. Има хора, които биха спестили в зависимост от това какъв автомобил биха открили втора ръка“, каза консултантът.

„Има трайна тенденция през последните 8 години на стабилен ръст на дела на дизеловите автомобили. На вторичния пазар дизеловите автомобили стават нежелани, при което те идват у нас. Това предразполага към по-ниските им цени“, коментира Калоян Желев.

„След 2035 година се предвижда да бъде преустановена продажбата на автомобили с конвекционни задвижващи системи за сметка на всичко електрифицирано. Добрата новина е, че през 2026 година има предвиден преглед на развитието по темата“, заяви още Желев.

„Цените се очаква да се задържат в следващите 6 месеца“, заключи Васил Петров.