Смяната на свещи на Bugatti Veyron струва колкото чисто нова Dacia

Bugatti Veyron вече е 18-годишен автомобил, но за разлика от повечето си набори, френският хиперкар съвсем не е евтин за поддръжка. Вече няколко пъти сме ви споделяли цените на различни части и интервенции по колата, но този път ще ви дадем малко повече информация за една на пръв поглед проста операция, като смяна на свещи, която при Bugatti Veyron излиза около 20 хиляди евро.

За сумата от около 40 хиляди лева може да си купите чисто нова Dacia, независимо от кой модел на румънския производител или пък да смените 16-те свещи на Veyron заедно с бобините. Разбира се, тази цена е с включен труд от около 35 часа при конкретния механик, който споделя, че при негов колега това може да отнеме до 50 часа и сваляне на двигателя, което подозираме, че дори би било по-скъпо. В този случай, историята споделена в Reddit е без сваляне на двигателя, но пък с премахваме на голяма част от панелите и периферията на двигателя.

Историята започва с това, че собственикът е усетил колеблива работа на мотора, което впоследствие се оказало от проблем с 13-ти и 16-ти цилиндър, които работели колебливо при скорости от над 225км/ч. За да смени свещите, механикът трябвало да свали споменатите вече панели и периферия и въпреки това свещите и бобините на 6-ти и 13-ти цилиндър опирали в тръби, които се наложило да бъдат свалени, за да се извърши интервенцията.

Интересна също така е и цената на свещите и бобините, които в повечето случаи не надвишават 150 лева за по-масовите модели на Volkswagen например. При Bugatti, обаче, нещата не стоят точно така и една свещ струва около 150 евро или около 300 лева. Бърза сметка показва, че само свещите и бобините, които са 16 на брой струват около 4800 лева или 2400 евро.