Собствениците на SUV-модели са най-лоялни към типа автомобил

Купувачите на SUV-модели се оказват най-лоялни към стила на каросерията на автомобила, който ползват. Това показва проучване на S&P Global Mobility, в което се посочва, че 73% от собствениците на такива превозни средства биха ги заменили единствено с друг SUV, когато дойде времето за покупка на нова кола.

Проучването обхваща 11 поредни тримесечия, в които резултатът винаги е над 70%. В същото време се оказва, че шофьорите на седани и пикапи не са толкова лоялни към класа на автомобила, който са карали досега. Когато настъпи време за смяна на колата, само 35,6% от собствениците на седани отново се насочват към такъв модел. При пикапите резултатът е малко по-висок – 48,8%

В същото време се оказва, че ако собствениците на SUV са лоялни към стила на каросерията на автомобила си, те много често се ориентират към нов сегмент. Това се отнася за половината случая, при които притежателите на модел от даден клас SUV го разменят за по-голям или по-малък, както и за по-луксозен модел.

Заключението на анализаторите на S&P е, че вече не е достатъчно марките да имат един или два SUV-модела в гамата си. Те трябва да разполагат с множество такива автомобили с различни размери и цени, за да са сигурни, че могат да запазят лоялността на клиентите, когато дойде време тези собственици да заменят автомобила си с нов.