Собственици на електромобили Tesla губят много при препродажба

Купувачите на Tesla, които чакаха с месеци новата си кола, сега са изправени пред необичаен избор – да запазят новата си електрическа кола или да я продадат на печалба на някой по-малко търпелив. Това обаче става все по-трудно, защото цените на новите автомобили Tesla започнаха да падат.

Име и още нещо – цените на употребяваните коли Tesla падат по-бързо от тези на другите производители на автомобили, а символите за статут на зелена енергия се задържат при търговците по-дълго, показват данни от автоиндустрията. Средната цена на употребявана Tesla през ноември беше 55 754 долара, което е спад от 17% спрямо пика през юли от 67 297 долара.

Според Едмъндс общият пазар на употребявани автомобили е спаднал с 4% през този период. Използваните електромобили Tesla се задържат при дилърите средно 50 дни, в сравнение с 38 дни за всички употребявани автомобили.

Повишаването на цените на бензина, причинено от ситуацията в Украйна, увеличи търсенето на Tesla, един от малкото електрически автомобили с голям пробег на пазара. Самата Tesla Inc повиши цените по-бързо от своите конкуренти, увеличавайки печалбите си, което подлъга доста клиенти.

Купувачите на някои нови коли Tesla се възползваха от процъфтяващия пазар, за да продадат сравнително новите си автомобили с печалба и след това да поръчат нови, подхранвайки търсенето на нови автомобили Tesla, но това беше краткотраен ефект .

Сега цените на горивата падат, лихвените проценти се покачват и конкуренцията на пазара на електромобили също се увеличава, което кара цените на употребяваните коли Tesla да падат по-бързо от средните за пазара.

Миналата седмица Tesla удвои своите отстъпки за нови автомобили в САЩ до $7500 за доставките на Model Y и Model 3, подхранвайки страховете на инвеститорите от забавяне на търсенето.

Близо една трета от употребяваните автомобили на Tesla, обявени за продажба през август, са модели от 2022 г., предназначени за препродажба, казват анализатори и съветват купувачите да не разчитат в бъдеще на печалба при препродажбата на коли с марката Tesla.