Спасение от фалита! Корейската SsangYong има нов собственик

Южнокорейският съд одобри продажбата на SsangYong на консорциума KG Group. Спасяването на компанията обаче ще доведе до важни промени, като първата от тях е смяната на името.

По информация на корейското издание Drive, компанията SsangYong ще бъде преименувана на KG SsangYong Mobility от 1 септември 2022 г. Промените ще засегнат и организационната структура на фалиралия автомобилен производител. Председателят на KG Group – Куан Джае-Сун ще бъде президент на SsangYong, като той ще заеме поста веднага след приключване на процедурата по смяна на собствеността.

Очаква се, това да стане съвсем скоро, защото предоставеният от KG Group план за възстановяване е одобрен не само от южнокорейския съд, но и от повече от 95% от кредиторите.

Припомняме, че преди това марката беше собственост на автомобилния гигант Mahindra & Mahindra, който обаче реши да спре финансирането. Така се наложи спешно да се търси нов собственик, който да поеме и дълговете на SsangYong. Първоначално за такъв беше сочен корейският производител на електрически автобуси Edison Motors, но малко преди подписване на договора сделката пропадна.

Сега най-после корейската компания има нов собственик и ще продължи по-спокойно да следва обявения преди месеци стратегически план, който предвижда превръщането на SsamgYong в производител на електромобили. Първият модел, задвижван изцяло на ток, е SsangYong Korando e-Motion, чиито продажби в Европа стартират през есента. След него ще излезе и електрическа версия на новия модел на марката – Torres.