Спират старите коли в центъра на София

Столична община ще забрани влизането в центъра на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група от 1 декември 2023 г. Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона „Малък ринг“ – между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Около 38 000 автомобила ще бъдат засегнати от забраната да преминават през „Малкия ринг“, след като след сериозно обсъждане между ГЕРБ и „Демократична България“ в Столичния общински съвет, Наредбата за нискоемисионните зони получава необходимата подкрепа. Тя бе подготвена от екипа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще влезе за разглеждане от СОС в четвъртък, след като през лятото, „Демократична България“ поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете.

До консенсуса между ГЕРБ и ДБ се е стигнало, след като председателят на градския парламент Георги Георгиев инициира работна група. „Смятам, че след задълбочените разговори, постигаме съгласие с колегите от „Демократична България“, за въвеждането за първи път на такива мерки у нас, които вече са факт в редица европейски столици. С промените правим решителна крачка в борбата за по-чист въздух в София“, коментира Георгиев.

В първа категория попадат автомобили на дизелово гориво, които са на възраст над 20 години и на бензин над 30 години. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

По предварителните данни през „Малкия ринг“ на градския център преминават 171 079 превозни средства за 24 часа, а през „Големия ринг“ – 304 911 превозни средства за денонощие.

Промени в Зона „Голям ринг“, която е оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има от 1 декември 2025 година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 година – и за тези от втора екологична община.