Спортната кола на Toyota и Suzuki ще бъде с 1.0-литров двигател

В края на 2021 година Toyota представи концептуален модел с името Sports EV, който както може да предположите показва спортен модел на японската марка с изцяло електрическо задвижване. Феновете на марката бързо определиха двувратия модел като духовен наследник на MR2, като откриха и някои прилики в дизайна и структурата на колите.

От тогава насам не сме чували повече за този автомобил, но с поред информация от Япония, Toyota все още иска да покаже подобен на MR2 модел. В разработката на спортната кола са се включили още две японски компании, а именно Suzuki и Daihatsu. Трите японски бранда ще си партнират за разработката и направата на все още неназования модел, сочат от Best Car.

Същото издание цитира и информация от свои източници според която спортният модел ще разполага със средноразположен бензинов двигател с обем от 1000 кубика и три цилиндъра. Мощността му ще бъде близо 120 конски сили, а максималният въртящ момент да достига 200 нютон метра. Вероятно ще видим и помощно захранване от 48-волтов стартер генератор.

Въпреки, че мощността съвсем не е висока за спортна кола от това десетилетие, то целта на разработката е тя да не надвишава 1000 килограма. Очаква се размерите ѝ да достигат дължина от 4.2 метра, ширина от 1.72 метра и височина от 1.22 метра. Окачването в предната част ще бъде взето от Yaris, а от Suzuki ще се занимаят с разработката на двигателя. Daihatsu ще се погрижи за стайлинга.