Старата Dacia Duster става Lada след напускането на Renault

Оказа се, че след като основния акционер в АвтоВАЗ – Renault напусна Русия, предприятието изпадна в страхотна криза – конвейерите не работят, а работниците са в полуплатен отпуск. Единствената спасителна сламка, която французите оставиха на руснаците е румънския кросоувър Dacia Duster.

Той ще може да се произвежда под марката Lada. Това съобщи руското издание „Ведомости“, позовавайки са на източници от Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация.

Според един от тях говорим за пускането на кросоувър Duster от второ поколение. Още от 2021 г. АвтоВАЗ има лиценз за производство на този модел, казва източникът. Все още не е известно какво ще е моделното име на новата „румънска Lada“.

Второто поколение на Duster дебютира в Европа през 2017 г. под марката на румънската Dacia, която е част от групата Renault. Той стигна до Русия четири години по-късно, през 2021 г. За Duster беше предложена най-широката налична гама от двигатели, включително както бензинови атмосферни, така и дизелови двигатели, както и нов агрегат с турбокомпресор с обем 1.33 литра и мощност от 150 к.с. с., разработен съвместно с Daimler.

Изпълнителният директор на аналитичната агенция „Автостат“ прогнозира, че АвтоВАЗ, пускайки кросоувъра под марката Lada, може да даде на модела името Niva, тъй като компанията имаte планове да модернизира този автомобил още преди войната с Украйна. Но предвид сегашните трудности с логистиката, не е ясно как ще се организира доставката на компоненти за кросоувъра от чужбина, аргументира се експертът.

Duster беше търсен в Русия и преди Renault да се оттегли. Според Асоциацията на европейския бизнес, той се нарежда на девето място в топ 25 на най-популярните нови леки леки автомобили в Русия. Общо за една година (2021 г.) са продадени 41 471 екземпляра – почти една четвърт повече от предходната 2020 г.

Ще припомним, че на 16 май Министерството на промишлеността и търговията обяви подписването на споразумение за прехвърляне на руските активи на Renault Group на Руската федерация и правителството на Москва.

По-специално, споразуменията предвиждат прехвърляне на 100% от акциите на завода Renault Russia в Москва и 67.69% от акциите на АвтоВАЗ на NAMI, подчинен на Министерството на промишлеността и търговията. Останалият дял в АвтоВАЗ ще бъде запазен от Ростех. И двете транзакции получиха одобрение.

Като част от сделката с дела в АвтоВАЗ е предвидена опция Renault да изкупи обратно своя дял в концерна. Той може да бъде реализиран през следващите шест години, съобщиха от Министерството на промишлеността и търговията. Сервизната поддръжка на автомобили Renault на руския пазар вече ще се извършва от АвтоВАЗ.