Старите автомобили поскъпнаха с до 50 на сто

Колите втора ръка поскъпнаха с до 50 на сто през последната година, а търговците не са склонни да правят отстъпки от първоначално обявените оферти. Според търговци основните причини за ръста на цените са две – цялостното поскъпване на живота и инфлацията, както и дългото чакане за нови автомобили, което води до по-голям интерес към употребяваните и съответно ръст на цените.

Същата тенденция се наблюдава и в Европа, затова част от вноса на стари коли в страната след ремонт и освежаване се връща отново в Италия и Германия, откъдето първоначално пристигат автомобилите, обясниха вносители. Майсторите оправят последиците от катастрофи или употреба, подменят част и колите се връщат обратно на европейския пазар. А тъй като тук разходите за труд са по-ниски, а цените в Европа – по-високи, вносителите на автомобили втора ръка предпочитат да ги продават в чужбина, категорични са специалистите.

Клиентите са принудени да се откажат от голяма част от претенциите, обясниха търговци за “Труд”. Вече цветът, видът на тапицерията и дори страната на произход не са фактор при избора на автомобил втора ръка. Основно се гледа да е в добра форма, как работи двигателят и колко харчи, твърдят посредниците.

Поскъпването на горивата е повишило интереса към електрическите коли, а цената на газта обуславя търсенето на този тип автомобили, като те са и сред старите коли, които държат най-близка до първоначалната цена, обясниха търговци.

Заради високите цени на употребяваните коли много хора се отказват от покупка и продължават да карат старите си автомобили, като ги ремонтират.