Струва ли си да купите електрически автомобил „втора ръка“?

Електромобилите ще стават все по-често срещани. Може би е дошъл моментът да започнете да търсите използван електромобил. Ето нашите най-добри съвети.

Доскоро купуването на употребявана електрическа кола беше нещо като скок в неизвестното. Разглеждани като редки и технически сложни, тези машини с нулеви емисии са третирани със скептицизъм от традиционните купувачи на возила втора употреба, които се интересуват повече от изгодни сделки, отколкото от батерии. И все пак с производителите, които добавят все повече електромобили към своята гама през последните няколко години, изборът от употребявани екземпляри се увеличава непрекъснато. На всичкото отгоре, повишаващата се осведоменост за предимствата на тези коли, прави покупката на електрически автомобил втора употреба по-желан от всякога.

И така, какво трябва да знаете? Разкриваме най-важното, което да обмислите, за да се сдобиете с електромобил втора ръка.

Видове електрически автомобили

Първо, решете какъв точно вид електрическа кола искате или имате нужда, защото в момента можете да избирате от една дузина разновидности.

Най-очевидно е, че има електрически превозни средства с батерии (BEV, както ще ги видите в брошури и сайтове). Те използват големи батерии за захранване на електрическия мотор. И те работят изцяло на електричество. В резултат на това възниква „безпокойството за пробега“ – шофьорите понякога се притесняват, че ще останат без ток. При някои от първите BEV това е съвсем истинско безпокойство, като разстоянието между зарежданията е малко повече от 145 км. Въпреки това, по-новите модели вече надхвърлят 400 км с едно зареждане. Дори има модел, който достига до 800 км, но той все още остава екзотика за масовия потребител и то не само у нас.

Все по-популярни стават plug-in хибридните електрически превозни средства (PHEV), които съчетават традиционен двигател с вътрешно горене с електрически мотор и по-малка батерия. За повечето кратки пътувания: до работа, училище, магазин, болница, театър, и т.н. електрическият мотор може да поеме изцяло задачата да ви закара, благодарение на пробега, който обикновено е между 40 и 60 км. Въпреки това, когато клетките са изтощени или трябва да отидете по-далеч, можете да използвате бензинов или, в по-редки случаи, дизелов двигател. Традиционните двигатели пък може да бъдат впрегнати да зареждат батерията и да послужат като генератор на ток.

Подходяща ли е електрическата кола за мен?

Това вероятно е въпросът, който трябва да стои в горната част на списъка за всеки потенциален купувач на електромобил. По същество трябва да отделите време, за да разберете за какво ще използвате колата и къде ще бъде паркирана, когато не се използва. Тъй като няма смисъл да преминавате на електрическо возило, ако не можете да заредите батерията ?, защото липсва достъп до електрическата мрежа. (Въпреки, че не липсват случаи на ентусиасти у нас, които хвърлят макарата кабел от десетия етаж, за да подадат ток на колат)

Ако правите много, но кратки пътувания през седмицата, но редовно поемате на приключения през уикендите, тогава има много смисъл да се насочите към PHEV или plug-in хибрид. С него можете да „бръмчите“ насам-натам и да презареждате всяка вечер или когато ви попадне станция, но никога няма да се безпокоите, че заряда в батерията намалява. А когато се качите на магистралата ще пътувате надлъж и нашир без никакъв проблем защото знаете, че имате бензинов или дизелов двигател, на който да разчитате. При това ще можете бързо и лесно да заредите в широка мрежа от бензиностанции.

Когато избирате електромобил, от гледна точка на практичността, включително дали вие и вашето семейство ще се поберете в колата и дали самата кола ще се събере в гаража ви, също има отговор. Електрическите автомобили вече се предлагат във всички форми и размери, от градски автомобили до SUV и всичко между тях.

Какво трябва да търся, когато купувам електрическа кола?

Въпреки че са пълни с технологии, електрическите автомобили са доста прости устройства. В основата си имат голяма батерия, захранваща мотор, който задвижва едностепенна автоматична скоростна кутия. Това означава, че има по-малко неща, които да се повредят, но съвсем не си мислете, че няма какво да проверите „под капака“:

Например, пълната сервизна история е жизненоважна, защото не само гарантира, че предишният собственик се е погрижил за колата, но също така означава, че превозното средство трябва е обновено с най-новите софтуерни актуализации.

Всички електрически автомобили са тежки, така че не забравяйте да проверите гумите и спирачките за износване, както и да се вслушвате за всякакви неприятни шумове от окачването. Ранните модели на един малък градски автомобил на известна френска марка, например, са по-податливи на слабости в тази област.

Проверете и размера на батерията на автомобила. Обикновено колкото по-висок е номиналният kWh, толкова по-дълъг е обхватът. Повечето ранни електромобили имат доста малък размер на батерията, така че се уверете, че знаете какво получавате, особено ако планирате редовни дълги пътувания. Също така се уверете, че кабелите за зареждане са налични и правилни, тъй като те са скъпи за смяна и, разбира се, новата ви покупка е повече или по-малко безполезна без тях.

Но дори и да купувате по-стар електрически автомобил, с по-малка батерия за градско шофиране, не забравяйте, че инфраструктурата за електрическо зареждане се подобрява и разширява постоянно. Броят на зарядните станции в България достигна 900. От хора в сектора разбрахме, че не е далеч времето, когато у нас ще се изграждат домашни станции за зареждане с възможност за споделено използване. Знаем и за наченки на подобна услуга, макар и без комерсиална цел, в един от столичните квартали.

Ако имате притеснения за батерията, те може да се окажат неоснователни. На практика при тези автомобили батерията би издържала, без проблем между 15 и 20 години, давайки ви по-голямата част от пробега спрямо, когато колата е била чисто нова. Всъщност, колкото по-нова е електрическата кола, толкова по-издръжлива батерия ще имате. Просто защото технологията постоянно се развива във времето – колите, които ще бъдат пускани в продажба през следващите години ще имат все по-усъвършенствани батерии, осигуряващи по-голям пробег.

Къде мога да купя електрическа кола?

С нарастващия брой електромобили по пътищата и повишения потребителски интерес, предлагането и търсенето на употребявани екземпляри никога не е било по-голямо, което означава повече избор. По-важното е, че това означава, че закупуването на употребявана електрическа кола никога не е било по-лесно, с възможност за закупуване от дилъри или чрез частна продажба.

За мнозина най-лесният маршрут ще бъде през дилър, използващ одобрена от производителя схема за използвани коли. Да, вероятно ще платите малко повече, но ще имате спокойствието, което идва с фабричната гаранция, експертизата на марката за нейния собствен продукт, а пък и взимате кола, която е била щателно проверена. Освен това ще може да изберете начина за плащане, в това число и покупка на изплащане.

По отношение на най-ниските цени, покупка от частен собственик вероятно ще доведе до най-големите сделки. Разбира се, това не е без риск, но за разлика от традиционните модели с ДВГ, електромобилите имат по-малко движещи се части, така че механично има по-малко неща, които да се развалят. Въпреки това ще трябва да си напишете домашното и да сте с широко отворени очи, защото няма да има почти никакво връщане при частна продажба, ако се случи най-лошото и новата ви покупка се окаже в по-лошо състояние, отколкото сте очаквали. Което ни води до…

Светлозар Димитров