Суперкола за 7 млн. евро, която може да купиш, но… не получаваш

Италианската компания 777 Motors публикува първите изображения на своята спортна кола, наречено просто Hypercar 777. Тя ще получи каросерия от въглеродни влакна и двигател с мощност 730 к.с. Ще бъдат произведени само 7 бройки от модела, като всяка от тях ще струва 7 млн. евро.

В разработката на автомобила са участвали трима партньори. Екстериорният дизайн е направен от студиото Umberto Palermo Design, докато състезателното шаси е създадено от Dallara – компанията, която проектира коли за сериите „Льо Ман“ и шампионата на Индикар. Затова и резултатът е подобие на спортен прототип за състезания за издръжливост, но компанията 777 Motors не е взела предвид регулаторните ограничения.

Така Hypercar 777 не получава хомологация за „ 24 часа на Льо Ман“ и съответно не може да се кара по обществени пътища. Това означава, че купувачите могат да използват спортния автомобил само на писта.

Hypercar е оборудван с 4,5-литров V8 с атмосферно пълнене, който развива 730 к.с. Самата кола, благодарение на изобилието от въглеродни влакна, тежи само 900 кг, като може да развие максимална скорост от 370 км/ч. Благодарение на аеродинамиката колата им притискаща сила от от над 2 тона, като може да издържи на страничен натиск до 4 G.

Централата на 777 Motors се намира на пистата „Монца“ и според изчисленията на инженерите от компанията суперколата ще завърти една обиколка на трасето за 1 минути и 33 секунди, което е с 10 секунди по-бързо от времето на Mercedes-AMG One.

За потенциалните купувачи е предвидена задълбочена програма за обучение, за да могат да разгърнат напълно възможностите на новия продукт. Освен това всеки собственик ще получи състезателно оборудване за колата, но 7-те произведени екземпляра ще се съхраняват на пистата „Монца“, като ще може да бъдат използвани от собственика по всяко време.