Съвместният проект на BYD и Mercedes-Benz стана хит

Колите Denza N7 вече се появиха при дилърите в Китай. Според представителството, Denza N7 официално ще бъде пуснат в продажба в две конфигурации: със задвижване на предните колела и със задвижване на всички колела. Любопитното е, че веднага след пускането му Denza N7 е събрал повече от 20 000 предварителни поръчки.

Припомняме, че Denza е съвместно предприятие на BYD и Mercedes-Benz. Това е вторият автомобил на марката, който е базиран на електрическата платформа BYD 3.0. Той е позициониран като петместен среден кросоувър, размерите на автомобила са 4 860 x 1 935 x 1 602 мм с междуосие от 2 940 мм. Автомобилът разполага с голям панорамен покрив, прибиращи се дръжки на вратите и обща задна светлина.

Версията със задвижване на задните колела е оборудвана с един синхронен електродвигател с мощност 313 к.с., а версията със задвижване на всички колела е допълнително оборудвана с електромотор отпред, така че максималната му мощност е 523 к.с. Литиево-желязо-фосфатна батерия е с капацитет 91.392 kWh и се произвежда от FinDreams Industry, дъщерно дружество на BYD. Едномоторният модел има пробег от 702 км, а двумоторният – 630 км. Максималната скорост е 180 км/ч.

Автомобилът е оборудван и с най-новата технология за бързо зареждане на BYD, която позволява да се зареди енергия за пробег от 350 км само за 15 минути и до 100 км само за 4 минути. Интериорът е покрит с кожа Nappa, вътре има шест екрана с диагонал до 17.3 инча и прожекционен дисплей. В бъдеще се планира софтуерната част от собствената разработка на Denza да бъде прехвърлена към Huawei HarmonyOS, която бързо набира популярност в Китай.