Съвременната младеж все по-малко се интересува от автомобили

Това показва проучване на Washington Post, според което делът на притежаващите шофьорска книжка на 16 и 17 години (в САЩ) бързо намалява, като прогнозите са тази тенденция да се задълбочава.

Така, ако през 1997 г. 43% от 16-годишните вече са били шофьори и са имали шофьорски книжки, до 2020 г. делът им е намалял с 18%. По същия начин и при 17-годишните: делът на шофьорите сред тях в САЩ е намалял със 17% за 23 години: от 62% на 45%.

Освен това през 1997 година почти 90% от 20-25-годишните са имали шофьорска книжка, а през 2020 г. този процент е 80. Причините за този намаляващ интерес са доста, но има няколко основни.

Притесненията относно изменението на климата, високата цена за притежаване на автомобил и страхът от тръгване на път поради риск от катастрофа се посочват като основните причини за нежеланието на младите американци да шофират.

И ако електрическите автомобили, чиято популярност тепърва расте, биха могли да решат проблема с климата, цените им все още остават недостъпни за младите хора, смятат експерти, като по този начин въпросното тенденция ще прогресира.