Създателят на АЗЛК-2140 разказа какъв трябва да бъде новият Москвич

Бившият главен конструктор на автомобилния завод „Ленин комсомол“ (АЗЛК) Игор Зайцев, който е работил в съветското предприятие от 1974 до 1987 г., сподели своето виждане за това какъв трябва да бъде възроденият Москвич. По време на работата на дизайнера от конвейера слязоха легендарните модели 2140 и 2141. Зайцев каза, че дизайнерите на бъдещата кола трябва да се съобразяват с това какви компоненти залагат в новия автомобил.

Според Зайцев, когато произвеждат нов автомобил, дизайнерите трябва да вземат предвид съвременните изисквания за аеродинамика, конструктивна безопасност, както и настоящите възможности на местната индустрия. Всички тези компоненти трябва да бъдат комбинирани в развитието на бъдещия Москвич.

Дизайнерът смята, че възроденият автомобил трябва да бъде визуално издръжлив на времето, както и аеродинамичен, а аспектите на пасивната безопасност трябва да се проявяват във външния вид на модела. Според Зайцев той би искал да участва в разработването на бъдещия автомобил като консултант.

Както вече ви информирахме, заводът на Renault в Русия ще произвежда нов модел Москвич. Първата такава кола ще е оборудвана с двигател с вътрешно горене, а в бъдеще легендарната марка ще се занимава с производството на електрически превозни средства, като ще прави това съвместно с КамАЗ.