Тежък удар по бъдещите шофьори, курсът за книжка скача

По 1300 лв. може да стигне цената на шофьорския курс до края на годината заради галопиращите цени на горивата, съобщава „Телеграф“. Автошколите за последно актуализираха цените си през миналата есен, когато цените на промишления ток достигнаха главоломни нива.

Тогава цената на шофьорския курс достигна до средни нива около 900-950 лв. за престижните школи с модерни автомобили, собствени центрове за теоретично обучение и покриване на законовия норматив от часове по кормуване. В момента теоретичната подготовка е 40 часа, а практическата – 31 часа кормуване.

Представители на бранша за подготовка на начинаещи водачи потвърдиха, че при цена на бензин и дизел над 3 лв. цените не могат да се задържат каквито са.

Според тях разходите за гориво на една школа, работеща на светло и плащаща данъци и осигуровки, са около 30% от общите, а настоящите цени на курса са калкулирани при цена на бензина около 2,40 лв.

На фона на общата инфлация и заплахата за прекъсване на доставките на руски нефт обаче има опасност до края на годината бензин и дизел да доближат 4 лв. за литър. Макар и с по-малка част от разходите, поскъпналият ток за бизнеса също оставя фирмите без избор да повишат цените.

„Поскъпването е неминуемо за всяка една школа, която спазва закона и плаща дължимите данъци и осигуровки“, каза за „Телеграф“ Красимир Георгиев, собственик на една от големите автошколи у нас и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ).

„Или трябва да коригираме цените нагоре, или часовете по кормуване надолу. Ясно е, че с оглед на безопасността на пътя и подготовката на младите водачи е по-добре да изберем първото“, коментира Георгиев.

От 700 до 800 лева струва шофьорският курс в Бургас в момента. В цената са включени и изпитните такси. Най-скъпи са курсовете в големите школи, които са и най-предпочитани. Най-ниските такси от 700 лева предлагат само начинаещи инструктори, които тепърва градят име и събират клиенти.

В морския град от години е установена практиката цената да се заплаща на две или три вноски, но ако курсистът желае, може да плати и цялата сума авансово, преди старта на курса. Курсът включва теория и практика и е с времетраене от 25 до 60 дни в зависимост от свободното време на курсистите.

Ако се налага да се вземат допълнителни часове по кормуване извън програмата, те се доплащат по 20-25 лева на учебен час с продължителност от 50 минути. Повечето кандидат-шофьори вземат от раз теорията и практиката без проблем. Около 20-30% се провалят на листовките и едва 10% не успяват да вземат практическия изпит, твърдят инструкторите край морето.

Цената на шофьорския курс за любители в Русе е от 750 до 850 лева. Почти всички фирми предлагат възможност сумата да се плати разсрочено на 2,3 или повече вноски.

В цената са включени теоретична и практическа подготовка, двата вътрешни изпита и провеждането на изпитите по теория и практика пред ДАИ. При второ и при всяко следващо явяване обаче се заплаща допълнително – за вътрешните изпити по около 40 лева, а за тези пред ДАИ – по около 70 лева. Курсът към БЧК се заплаща допълнително и струва 60 лева.

По-малко курсисти заради високите цени

Дейността на шофьорските курсове във Варна се свива постепенно с растежа на цените на горивото, коментираха местни фирми, които се занимават с обучението на млади шофьори. Бизнесът върви все по-зле, коментира мениджърът на една от големите фирми, които от години организират шофьорски курсове.

„С покачването на цените на горивото сме принудени да увеличаваме цените на курсовете. Беше време, когато за един курс се плащаше по 500 лева, а сега вече започнахме годината със 700 лв. и сега пак се наложи да вдигнем таксата с нови 50 лева.

Сега в момента курсът е 750 лева, но не може непрекъснато да се вдигат цените, защото хората нямат пари и преживяват тежко. Трудно е да отделят пари за курсове, защото времената са тежки както за тях, така и за бизнеса, който се опитва да оцелее“, оплакват се инструкторите.

Слагат край на фиктивните часове по кормуване

Пълна дигитализация на контрола върху часовете по кормуване в шофьорския курс. За това са се разбрали представители на бранша и Държавната агенция по безопасност на движението, която е призвана да координира дейностите на всички държавни институции с отношение към войната на пътя.

Инструкторите и агенцията са си стиснали ръцете кормуването да се следи от специална система на телефон и таблет, която да дава информация дали часовете се покриват чрез следене на скоростта и маршрута на автомобила с цел да е сигурно, че часовете наистина се покриват. Теоретичното обучение ще е смесено – част в учебен център, част – дистанционно.