Тестово: Автономни ID.Buzz ще се движат по улиците на Мюнхен

Volkswagen разширява тестовете на автономни автомобили и в Европа и само една седмица след като обяви програмата за тестване на автономни ID. Buzz прототипи в Остин, Тексас, автопаркът се разширява и от другата страна на Атлантическия океан, в Мюнхен, Германия.

Първите тестове по обществени пътища ще започнат през следващите няколко седмици. Представители на правителството, журналисти, държавни органи и бизнесмени ще заемат местата на пътниците, за да усетят „вкуса“ на автономното бъдеще. Докато ID. Buzz AD (Autonomous Driving – автономно шофиране) ще се движи сам, зад волана през цялото време ще седи човек, който ще контролира системата и ще следи дали всичко върви по план.

Електрическите ID.Buzz са със същата черно-жълта окраска като тези, които се тестват в САЩ. Освен това те имат четириместен салон и са оборудвани със системата за самоуправление на Mobileye. Допълнителният хардуер в сравнение със стандартните модели ID.Buzz включва монтирани на покрива камери, радар и лидар. Те са достатъчни, за да се достигне ниво 4 на автономност, което е само на една стъпка от пълната автономност (ниво 5).

От VW твърдят, че прототипите могат да се произвеждат в големи количества, след като са готови за серийно производство. Разширяващият се тестов парк в Европа и Северна Америка допринася за събирането на данни от различни сценарии на шофиране в градска среда. В Германия първата компания, която се възползва от предимствата на ID. Buzz AD прототипи, е MOIA, която от 2019 г. е дъщерно дружество на VW Group.