Това е най-мощният сериен Duster в историята

Един от бестселърите на Dacia – моделът Duster, не се вписва в определението „спорт“, но това е така, защото никога не сме виждали негова наточена версия. Едва ли у нас и в Европа ще видим скоро такава, но…

Групата Renault има различна стратегия за продажбите на румънските автомобили, като тя се определя в зависимост от пазара. Именно поради тази причина в Бразилия се появи версия със 170 конски сили, която се радва на доста прилично търсене. Моделът се продава под марката Renault.

Това е същият двигател 1.3 TCe, но форсиран, благодарение на което са добавени 20 к.с. С този мотор Duster ускорява до 100 км/ч за 9.2 секунди. За сравнение, Duster със 150 конски сили, продаван у нас, ускорява до 100 км/ч за 10.4 секунди.

В същото време по-мощната версия на Duster няма да е по-скъпа, освен ако производителят не реши да я оборудва с редица допълнителни функции и системи. Що се отнася до двигател, то той е съвместна разработка на Renault и Mercedes.

Между другото, най-мощният Duster за всички времена, но вече не сериен, а създаден през 2011 г. от състезателя Жан-Филип Диро, Тази уникална „джипка“ разполага с мощност от 850 конски сили, като освен това тежи само 950 кг.