Това е Fengon, най-новата автомобилна марка в България

В съвсем близко бъдеще предлаганите на българския пазар автомобилни марки ще се увеличат с една. Става дума за Fengon, експортната марка на китайския автомобилен гигант Dongfeng, съобщи Automedia. Вносител в България ще бъде „Авто Юнион“.

Групата анонсира предстоящото си партньорство с Dongfeng още в края на миналата година и вече разпространява свързани с него рекламни материали в столицата, но все още не е обявила официално подробности или срокове. Това вероятно е свързано с несигурността във веригата от доставки покрай украинската криза. „Авто Юнион“, компания от орбитата на „Еврохолд“, има дългогодишно присъствие в автомобилния сектор у нас. Тя е собственик на „Стар Моторс“, вносителя на Mazda у нас, и на „Ауто Италия“, доскоро единствен представител на Fiat-Chrysler.

Базираната в Ухан Dongfeng Motor Corporation e eдин от четирите гиганта на китайското автомобилостроене, с активи от над 30 милиарда евро и със 176,000 служители. Създадена по лична заповед на Мао Дзедун през 60-те години, днес компанията участва в няколко джойнт-венчъра с международни компании (Peugeot-Citroen, Nissan, Honda, Kia), притежава вече над дузина собствени марки, и освен това държи 4.5-процентов дял в гиганта Stellantis.

Ориентирането в гамата на китайците е доста трудно заради сложната структура на конгломерата и споделянето на модели между отделните му марки. Automedia обаче с голяма степен на сигурност може да твърди, че дебютът в България ще се случи с два кросоувъра от дъщерната марка Fengon (англицизирана версия на оригиналното Fengguang), които би трябвало да са тук най-късно до лятото. Това са моделите Е3 и 580. Повече детайли за тях можете да научите от галерията под статията. Очакваме те да бъдат съпроводени и от поне един лекотоварен модел. А към края на годината у нас би трябвало да стъпи и най-новата и престижна марка на Dongfeng – Voyah. Нейният първи модел е с хибридно или изцяло електрическо задвижване, и лансирането му в Европа бе обявено официално в края на февруари.

Предлаганите у нас китайски автомобили вече са сертифицирани съобразно европейските стандарти за безопасност и емисии. От „Авто Юнион“ още през декември обявиха, че те ще се предлагат с безпрецедентната за тукашния пазар 12-годишна гаранция.

Previous post Mégane E-Tech получи 5 звезди на краш-тестовете
Next post Skoda съобщи за нов уникален електромобил