Тодор Христов: Министър Василев доубива автомобилния спорт

Министър Василев доубива автомобилния спорт. След като отне лиценза на Автомобилната федерация на България по заръка на Димитър Илиев (бивш автомобилен пилот, съветника на премиера Кирил Петков по спортните въпроси) Радостин Василев провали сезона на автомобилистите и за първи път в 50-годишна история емблематичното „Международно Рали България“, което е сред най-престижните ралита в Световния рали шампионат и е част от календара на Международната автомобилна федерация (ФИА), няма да се проведе през 2022 г.

Лицензът на АФБ бе отнет заради формални нарушения при лицензирането (например проблем с имената на клубовете), въпреки, че това министерство с този министър лицензира клубове с подобни имена, „не съдържащи вида спорт, който се практикува“. Отново, както през 2019 г., предстоят дълги съдебни спорове и жалби в съдилищата. Предишните дела бяха спечелени на всички инстанции от АФБ при отнемането на лиценза на бившата федерация БФАС, но това не попречи на Радостин Василев в изявлението си от 7 март да твърди, че лицензът ѝ е бил отнет неправомерно. И същевременно да се намеси пряко в работата на независим орган като спортна федерация, като заяви, че президентът на АФБ Камен Михайлов „не се ползва с доверието на ръководството на министерството“.

На хората от спортната общественост меко казано ни писна министърът на спорта, под мантрата, че ще се бори с мафията, да раздава квалификации и да се бърка в работата на СДРУЖЕНИЯ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ. В изявленията си министъра казва, че има подадени заявления от две федерации за лиценз за автомобилен спорт, въпреки, че това е нарушение на Закона за спорта – чл. 22, ал. 1 от ЗФВС. По информация от министерството на младежта и спорта и Автомобилната Федерация на България е подала заявление за лиценз и в момента реално има три заявления за автомобилен спорт. Интересното е, че само един от кандидатите отговаря на изискването на чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗФВС, който предвижда заявителят за издаване на спортен лиценз да представи „заявление за членство или документ, удостоверяващ членство в международна спортна организация по т. 4……“.

Очакваме да видим как ще „заобиколи“ закона министър Василев за пореден път и какво още да очаква автомобилния спорт за тази година…

Авторът е организатор в националния офроуд шампионат

Previous post Шарл Льоклер беснее: Ferrari направи твърде много грешки
Next post Пикапът на Great Wall вече е готов да покорява всякакви терени