Три години „след края“: Популярният Chevrolet Aveo се завръща на пазара

Три години след края на производството на модела от трето поколение, Chevrolet Aveo се завръща на пазара. Световната премиера на хечбека и седана се състоя в края на миналата зима, но чак сега започна серийното производство. Интересното е, че четвъртото поколение Aveo е разработено съвместно с китайския партньор на GM – SAIC Motor Corporation.

Пръв на пазара навлезе хечбекът. Базовата цена на модела е 16 500 долара. Както се съобщава на сайта на GM, продажбите на модела вече стартират в Мексико, където е установено и производството на модела. Седанът ще се присъедини към него през следващите месеци и ще бъде малко по-евтин – базовата му версия ще се продава за сумата от $16 000.

Със смяната на поколенията хечбекът Aveo се промени външно. Широката радиаторна решетка е визуално комбинирана с големи фарове. Седанът има допълнителни прозорци зад C-колоната и хромирана лайстна на капака на багажника.

Общата дължина на хечбека е 4 170 мм, а на седана – 4 490 мм. Останалите размери съвпадат: широчина – 1 695 мм, височина – 1 490 мм, разстояние между осите – 2 550 мм. Багажното отделение на хечбека е предназначено за 304 литра товар, а това на седана – за 475 литра.

Салоните на автомобилите са идентични: волан с три спици, 8.0-инчов сензорен екран, 6 въздушни възглавници и климатик. Топ версията е оборудвана с климатроник, USB порт и двуцветни лети джанти с диаметър 15 цола. Дискови спирачки, ABS, парктроник и камера за задно виждане също са обявени във всички модификации. Новият Chevrolet Aveo обаче няма да ни зарадва нито с цифрово табло, нито с LED оптика.

Двигателят е един за двата варианта – 1.5-литров четирицилиндров бензинов „атмосферник“ с мощност 98 к.с. Максималният въртящ момент е 142 Нм. В базовите версии агрегатът се комбинира с шестстепенна механична трансмисия, а в по-горните – с вариатор. Задвижването е предно без алтернатива.