Три нови китайски марки навлизат в Европа през следващите две години

Китайската компания Chery Automobile разкри своите планове за превземане на европейски пазар, като заяви, че през следващите две години ще се присъедини с три нови бранда. Това са Omoda, Jaecoo и Exlantix.

Omoda 5 ще бъде пуснат на пазара в Испания по-късно тази година. През февруари научихме, че кросоувърът ще се появи и в Обединеното кралство в началото на 2024 г., преди да бъде пуснат в продажба в Германия през април следващата година като част от стратегията за разгръщане на марката в Европа. Тя планира да предлага автомобили с двигатели с вътрешно горене, плъг-ин хибридни и електрически автомобили, за да обслужва по-добре нуждите на различните региони.

Когато Omoda 5 се появи в Обединеното кралство, тя ще се предлага в трите гореспоменати разновидности. Съобщава се, че електрическият автомобил ще има мощност от 198 конски сили и ще изминава 450 километра с едно зареждане на 64-киловатовата си батерия на базата на европейския цикъл WLTP.

Chery ще продава версията с двигател с вътрешно горене в Испания, докато в Германия ще се предлагат бензиновите и електрическите модели на цена от около 30 000 евро. Reuters твърдят, че ще пусне Omoda и Jaecoo на всички големи европейски пазари. Йохен Тютинг, европейски управляващ директор на Chevy, заяви пред изданието, че кросоувърът ще бъде конкурентен по цена.

До началото на 2025 г. Chery ще представи своята изцяло електрическа марка Exlantix. Автомобилният производител показа седана E03 и SUV модела E0Y по-рано тази година и ще бъде интересно да се види как тези нови марки и модели ще се справят на конкурентния пазар в Европа, тъй като усилията на компанията се простират отвъд продажбата на автомобили.

Автомобилният производител обмисля да закупи или да построи завод в Европа, като наблегне на местното производство. Решението може да бъде взето още през следващата година, но не е ясно кога ще започне да произвежда автомобили.