Трябва ли да пълните филтъра при смяна на маслото в двигателя?

Смяната на двигателното масло е една от най-лесните операции по поддръжката на автомобила, но има и своите „тънкости“. Например, много майстори смятат за необходимо да налеят масло в новия маслен филтър, преди да го инсталират. Но има ли смисъл и логика в това?

Четейки блогове и форуми, можете да намерите много интересни съвети, лъвският дял от които вълнува ума точно до момента, в който се опитате да ги приложите в живота. Тоест започвате да правите и разбирате, че авторът е казал нещо, но е пропуснал най-важното. Подобни са съветите и за наливане на масло в масления филтър.

Привържениците на този процес са убедени, че в първите моменти на стартиране след смяна на смазката, двигателят може да работи „на сухо“, което е изключително вредно за цилиндро-буталната група. Например, маслената помпа няма да има време да изпомпа маслото и буталата ще надраскат цилиндрите. Звучи плашещо и много шофьори предпочитат да действат според съветите.

Основният документ за поддръжка на автомобила обаче не е страницата във форума или обществено мнение, а нормативната документация на производителя, която трябва да се спазва. Придържате ли се към нея – това е друг въпрос. Но в нашия случай отговорът се крие точно там. А в ръководствата няма нито дума за наливане на двигателно масло във филтъра . Каквато и марка да е.

Вторият аргумент против е позицията на главния механик. И тук няма несъответствия: Механици на Toyota, Mitsubishi, Honda и Mercedes-Benz споделят в World Wide Web, че количеството масло, което остава в двигателя при смяна е около 500 грама. Това количество остава в двигателя с вътрешно горене при обикновена смяна. Достатъчно ли е за предотвратяване на работата на буталата на сухо? При нормална работа на помпата – несъмнено. Колко бързо новото масло достига от картера до цилиндрите? Почти мигновено: можете да го видите, ако стартирате двигателя със свален капак на клапаните.

Тогава от къде идва тази идея с наливането на масло във филтъра? Може би се дължи на необходимостта от смазване на гуменото уплътнение на филтъра, което наистина пасва по-добре и пропуска по-малко, ако е предварително обработено с масло.

Когато сменяте маслото, новият състав трябва да се излее, в гърловината за пълнене на масло, като стриктно се измерва количеството и се избягва препълване. Струва си да изберете висококачествен филтър, който ще свърши работата си и ще издържи на високото налягане в системата и добра смазка, подходяща за конкретния двигател, както е препоръчано от производителя. След това внимателно затегнете масления филтър, уплътнението на който е намазано с масло, както и пробката за източване, без да забравяте медната шайба, ако е предвидена. И това е всичко.