Търговци посочиха какви коли не трябва да се купуват без диагностика

В някои държави по света има прекупвачи на автомобили, които намират изгодно продавани употребявани коли и след това уреждат препродажбата им, което им носи сериозни приходи. Тези търговци определено имат опит с по-стари превозни средства и са наясно с някои от техните особености.

Един от тях, пожелал анонимност, посочи пред изданието Carsweek какви коли не бива да се купуват, без да им бъде направена диагностика в специализиран сервиз. Сред тези модели попадат Peugeot 1007, Toyota Corolla и Opel Astra H, които са оборудвани с роботизирана скоростна кутия с един съединител.

Моделът на Peugeot може да създаде проблеми и ако е оборудван с комбинация от автоматична трансмисия AL4 и двигател EP6. Същото важи и за по-стари автомобили на Renault със 4-степенна автоматична скоростна кутия DP0. Тези трансмисии са прости и няма трудности при ремонта им, но не могат да се похвалят със сериозен ресурс.

Търговците препоръчват да се избягват също така корейските Kia Cerato, Kia Optima, Hyundai ix35, Kia K5 и Kia Sportage, под чийто капак са поставени бензинови двигатели, произведени в началото на миналото десетилетиe. Тези мотори имаха проблеми както с възпламеняване, така и с надиране на цилиндрите. Затова и преди покупката на някои от тези модели, задължително трябва да се направи диагностика.

Според експертите, също така трябва да се внимава и с покупката на китайски модели, произведени преди повече от 5 години. Каросерията на тези автомобили гние, при това сериозно, което се превръща в сериозен проблем.