Фернандо Алонсо продава специално Ferrari

Един от най-известните пилоти от Formula 1 – Фернандо Алонсо скоро ще се раздели със своето Ferrari Enzo, като това ще се случи по време на специално организиран за целта търг на 8 юни тази година. Според експерти, колата ще постави нов рекорд, като се продаде за сума от над 5 милиона евро. С оглед на последните покачвания на цените, няма да е изненада, ако колата достигне дори по-висока сума.

Колата е в най-класическия червен цвят Rosso Corsa със сертификат от Ferrari за това, че покрива всички изисквания на марката и е в напълно оригинално състояние. Колата е произведена през 2002 година, а най-любопитното в нейната история е, че всъщност това е колата с VIN номер 001 или позната още като Scocca n.1. Първото произведено някога Ferrari Enzo е изминало едва около 4800 километра, а през годините очаквано е обгрижвано по най-добрия начин.

Дизайнът на Enzo е вдъхновен от този на болидите от Formula 1 по онова време. Под капака разполага с 6,0-литров V12 двигател с атмосферно пълнене и мощност от 651 к.с. при 7800 об/мин. Скоростната кутия е роботизирана с шест предавки, а през целия цикъл на производство Ferrari произведе само 400 бройки. Днес те се продават с цена от над 1 милион евро.