Хибридна Dacia Duster сменя Lada Niva за рали „Дакар“

Renault подготвя завръщането си в едно от най-трудните автомобилни състезания – рали „Дакар“. Първоначално компанията планираше да участва със специално подготвен прототип на Lada Niva, но след спирането на дейността в Русия плановете са се променили, съобщава France Info.

Според новата информация на старта на рали „Дакар“ през 2025 г. ще застане хибридна Dacia Duster. Всъдеходът е разработен с участието на спортното подразделение на Renault – Alpine, което участва със собствен отбор във Формула 1. Французите обаче не разчитат само на собствените си сили, а ще привлекат и британската компания Prodrive.

Именно нейните инженери ще отговарят основно за създаването на хибридния прототип Duster. Британците имат повече опит в ралитата, като в тазгодишното издание на ралито тяхното бъги беше карано Себастиен Льоб, 9-кратен победител в световния рали-шампионат (WRC).

Идеята на Renault е Льоб да кара прототипа на Dacia, което би било отличен маркетингов ход от страна на французите. А те имат опит в спечелването на пустинната надпревара, но последната им победа е от 2000 г. , когато Жан-Луи Шлесер финишира на първо място.

На свой ред, тимът на Dacia участва в рали-маратона от 2013 до 2018 г., но неговите автомобили бяха далеч от лидерите в класирането.