Цакат шофьори с камера при ограничение от… 10 км/час

Полицаи цакат шофьори с камера радар, поставена на пътен участък с ограничение на скоростта от 10 км/ч. За това се жалва в социалните мрежи Стефан Димов.

„Вчера получих фиш за глоба от КАТ, сниман на Килифарево. Какви са тези ограничения, какво е това чудо? Каква съвест трябва да имаш, та да поставиш триногата на 10 км/ч. ограничение? Този автомобил да го бутам ли трябва”, възмущава се водачът.

От приложения електронен фиш ясно се вижда, че действително полицейската тринога е била поставена на участък с разрешена скорост от 10 км/ч., а санкционираният водач е карал с 53 км/ч. И макар да е доста далеч от опасните скорости, предвид наложеното ограничение, водачът в случая е превишил максимално разрешената скорост с 43 км/ч. Заради което според Закона за движение по пътищата на шофьора е наложена глоба в размер от 400 лв. полицейският фиш предизвика доста бурни реакции сред шофьорите в групата, в която е публикувана жалбата на Стефан Димов. Преобладаващата част от тях, разбира се, са в подкрепа на санкционирания и са насочени срещу полицията.

„Да караш с 50 и да ти нацепят 400 лв. глоба. Не е човешко”, възмущава се Радослав Тотев. „Това ограничение за 10 км/ч. е пълен абсурд. То не само не предпазва хората, а създава опасност от ПТП в този район”, пише Георги Тодоров. Повечето от хората са на мнение, че съставения фиш категорично ще падне в съда и съветват шофьора, на когото е съставен да заведе дело и след като фишът падне, на свой ред да заведе дело срещу полицията и държавата в Страсбург.