Шефът на СБА: Часовете по пътна безопасност в училище не трябва да са проформа

Часовете по пътна безопасност в училище не трябва да са проформа и въпреки това намаляват с всяка изминала година. Това коментира в „Денят започва“ по БНТ инж. Емил Панчев от Съюза на българските автомобилисти.

Заради това от СБА са направили предложение до институциите безопасността на движението да се изучава поне два учебни часа седмично. Това трябва да се случва от най-ранна възраст, за да има повече информирани и по-възпитани хора на пътя, посочи Панчев.

„Защото ние правим много промени (в закона), но ако не учим децата да спазват правилата от малки, виждате какво става с велосипедите, тротинетките. Да се наблегне повече на това, че не трябва да се употребяват алкохол и наркотици“.

Много учители и директори също смятат, че обучението за поведение на пътя е проформа, коментира Панев. Заради това в стратегията на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ е заложено това да се учи още от детските градини, след това и в училищата.

Автомобилистите очакват от депутатите да приемат изцяло нов закон за движение по пътищата.

„Много промени се правят, почти всяка година. Тези кръпки понякога водят до някакво подобрение, въпросът е достатъчно ли е то. С всичко това, което се случва на пътя, едва ли промени в ЗДвП ще спрат хора, които са агресивни, недисциплирирани, пият и карат“, коментира Емил Панчев.