Шефът на Volkswagen потвърди, че Audi и Porsche идват във Формула 1

Шефът на Volkswagen Group Херберт Дис потвърди влизането на Audi и Porsche във Формула 1. Топ мениджърът се въздържа да даде подробности за ролята на двете марки, но даде да се разбере, че участието на Porsche в процеса „е по-конкретно“. По неофициални данни Audi и Porsche ще влязат във Формула 1 през 2026 г.; Porsche ще си партнира с Red Bull Racing, а Audi може да доставя двигатели на McLaren.

Слуховете за пристигането на Audi и Porsche във Формула 1 се носят от няколко месеца и изглежда, че Volkswagen е уредил подробностите по новите разпоредби за двигателите и е взето фундаменталното решение за участие в „Кралските състезания“. За Audi вероятното участие в шампионата през 2026 г. ще бъде дебют, Porsche вече си партнираше с McLaren и Footwork в средата на 80-те и началото на 1990-те.

Запознати казват, че Audi се интересува от по-голямо участие във Формула 1, а ролята на доставчик на двигатели няма да им отива. Покупката на McLaren беше активно обсъждана , имаше слухове за придобиване на екипа и на Alfa Romeo (бивш Sauber) или за по-тясно партньорство с Aston Martin. В изказването си Херберт Дис не посочи нито един от настоящите отбори от Формула 1.

В момента във Формула 1 има само трима доставчици на двигатели – Ferrari, Renault (Alpine) и Mercedes-AMG. Отборите на Red Bull и Scuderia Alfa Taur използват модифицирани двигатели на Honda под марката Red Bull Powertrains. Твърди се, че с пристигането на Volkswagen Group през 2026 г. ще се увеличи привлекателността към Формула 1 за автомобилните производители.