Шок! SEAT спира с производството на автомобили

Испанската марка SEAT планира да спре производството на нови автомобили след 2030 година, променяйки напълно посоката си на развитие. Това съобщи сайтът Autocar, подовавайки се на фирмена информация .

В момента единственото електрическо превозно средство на SEAT е скутерът Mo. Марката обмисля пускането и на други „решения за мобилност“, включително микроколи за споделено шофиране и велосипеди.

Решението на испанската марка е пряко свързано със забраната за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 година в Европейския съюз. До 2030-а обаче SEAT ще продължи да произвежда автомобили.

Модернизираният микроавтомобил SEAT Minimo, който е версия на Renault Twizy, трябва да стане един от първите нови проекти в рамките на новата стратегия на марката. Пускането на модела беше отложено поради пандемията, но сега ръководството даде „зелена светлина“.

Ръководителят на SEAT Уейн Грифитс казва, че SEAT няма да произвежда електрически автомобили поне до 2026 година. Подмарката Cupra обаче ще произвежда електрически модели на конвенционални коли.