Шофьори посочиха 5-те най-ненужни автомобилни функции

Американската компания SlashGear попита шофьорите в САЩ коя според тях е най-безсмислената опция, предлагана за нов автомобил на пазара през 2022 г. В изследването са участвали на 600 респонденти, като 1/3 от тях (33,5%) посочват, че лостчетата за смяна на предавките от волана не са от реална полза в най-често срещаните ежедневни ситуации на шофиране.

В крайна сметка в списъка попадат 5 функции, предлагани срещу доплащане при покупката на нов автомобил през тази година. Ето и обясненията за тяхното включване сред най-ненужните автомобилни функции.

Лостчета за смяна на предавките от волана (33,5%)

Лостчетата позволяват ръчна смяна на скоростите без необходимост от задействане на съединителя. На теория звучи добре, но реалността е, че повечето хора изобщо не го използват. По-голямата част от автомобилите вече са автоматични и малкото допълнително представяне на пътя, което можете да получите от колата си с помощта на тази функция, просто не е необходимо на огромното мнозинство хора. Изключение правят само начинаещите „улични състезатели“.

Автоматични врати (23,6%)

За автоматичните автомобилни врати са гласували 23,6% от анкетираните. Тази страхотна функция е почти символ на статус, но на практика тя е по-скоро неудобно и често забавя влизането и излизането от колата, което може да бъде много изнервящо. Едно просто дърпане с ръка прави процеса много по-бърз.

Люк на тавана (21,9%)

Близо 22% от анкетираните са на мнение, че автомобилът не се нуждае от люк на покрива и е напълно излишно да се плаща за подобна опция. Когато повечето коли имат поне шест прозореца, седми – само за да добавите малко светлина отгоре, не изглежда чак толкова необходим.

Електрически огледала (15,8%)

Електрическите огледала за обратно виждане също попадат в списъка, след като събраха 15,18% от гласовете. Благодарение на електрическото задвижване, водачът не трябва да отваря прозорец или да излиза от колата, за да регулира огледалния елемент. Трябва само да натисне бутон в кабината. Някои шофьори обаче смятат, че настройката с бутон отнема цяла вечност и е далеч по-просто огледалото да се завърти с ръка.

Система за динамично управление (6,44%)

Експертите бяха изненадани, че тази функция изобщо е попаднала в списъка, тъй като наистина е полезна, особено за тези, които карат в сурови зимни условия. В крайна сметка тази функция увеличава маневреността на автомобила при ниски скорости и подобрява динамиката и стабилността по време на шофиране. Въпреки това, 6,44% от анкетираните смятат, че определено нямат нужда от нея в повечето ситуации.