Яко! 44-годишен Aston Martin вдигна 330 км/ч

През 1979 година Aston Martin показва необикновен проект за суперкола, която трябва да подобри всякакви рекорди и да премине границата от 200 мили в час (322км/ч). Тогава компанията показва своя проект с името Bulldog, който разчита на 5.3-литров бензинов осмак с мощност от 608 конски сили. Колата е с изключителна аеродинамика с остра предна част и изцяло равен таван.

За съжаление, британците не успяват да достигнат бленуваната скорост от 200 мили в час, достигайки 191 мили в час. Въпреки това, хората зад проекта не се отказват и след реставрация продължила над 7000 часа, колата успя да достигне скорост от 205.4 мили в час или 330.6 км/ч.

Зад волана бе трикратният победител в Льо Ман – Дарън Търнър, заводски пилот на Aston Martin, който твърди, че всичко е било наред, за да се постигне целта за максимална скорост. „Условията бяха перфектни за теста, а автомобилът също се представи отлично, като с лекота достигна границата от 200 мили/ч“, каза 49-годишният британец.

„Сега Bulldog изпълни обещанието на Aston Martin от 80-те години на миналия век и всички, които са работили по автомобила – от тези, които са го проектирали и конструирали, до Classic Motor Cars, които извършиха реставрацията под ръководството на Ричард Гонтлет – могат да се чувстват много горди“, добави Търнър.

Previous post Глобиха бизнесмен със 121 хиляди евро заради превишена скорост
Next post Chevrolet казва „сбогом“ на Camaro с колекционерска серия