Янки с X3 съди BMW след отказ да продаде колата си на Toyota

Мъж от Калифорния даде под съд BMW и BMW Financial Services, след като те блокираха опита му да продаде X3 на представителство на Toyota. Американецът търси други такива подобни случаи, за да бъде заведен и групов иск срещу германския производител, съобщава Auto News.

Пред съда Алън Озеран твърди, че представителството на Culver City Toyota в Калифорния се е съгласило през септември да закупи неговото X3, след като лизингът на колата е изтекъл месец по-рано. Остатъчната стойност на SUV-модела е била 27 078,5 долара, но през октомври пазарната стойност на колата е скочила до 40 000 долара. В крайна сметка Озеран се е съгласил да подпише договор с дилъра на Toyota, който да му плати 31 000 долара.

BMW Financial Services обаче блокира сделката, като изпраща писмо до мъжа, в което го уведомява, че той може или да закупи колата, или да я предложи на дилър на BMW. Озеран е уведомен от финансовата служба на баварците, че тя няма да приеме плащане от дилъри на трети страни.

В крайна сметка, американецът завежда федерален иск срещу BMW на 27 декември, като иска той да стане колективен. За целта в него трябва да се включат и други клиенти на баварската марка, чийто лизинг е изтекъл след 1 октомври 2021 г. Обвинението срещу BMW е за намеса в потенциално икономическо предимство и договорни отношения, невярно представяне, нарушаване на закона за нелоялната конкуренция в Калифорния и нечестно забогатяване.

В иска се посочва, че твърдението на BMW, според което държавните разпоредби предвиждат, че само наемателят или представителство на BMW могат да получат собственост върху автомобила не е вярно. Твърди се още, че BMW „се занимава с измамна практика да принуждава и принуждава лизингополучателите да предават своите превозни средства на BMW в края на техния лизинг, за да лиши лизингополучателите от капиталова печалба поради поскъпването на наетите превозни средства“.