Япония ще отдели лента само за автономни камиони

Лента на най-натоварената скоростна магистрала в Япония скоро ще бъде отделена само за самоуправляващите се камиони, които са все повече и повече съобщава Nikkei Asia.

За начало трасето за безпилотните возила е 100 км между Нумазу и Хамамацу. Този участък от масивната скоростна магистрала, минаваща от Токио до Нагоя, има три платна от всяка страна и дълги и прави участъци, което предполага, че е идеалното място за начинанието.

Целта е лентата да бъде пусната през 2024 г.

Дотогава тя ще бъде оборудвана със сензори и камери, които позволяват да се следи състоянието на пътя по всяко време. Тази система ще помогне за комуникация с камионите, ако бъдат открити предмети на пътя и ще им даде достатъчно време да бъдат предприети действия за избягване. Ще са необходими и 5G комуникационни мрежи.

Според плана автономните камиони ще се движат най-интензивно през нощта. Това е част от стратегията на министър-председателя Фумио Кишида за въвеждане на повече трудоспестяващи технологии, докато Япония се бори с демографската криза.

Все още не е взето окончателно решение дали превозните средства управлявани от хора, също ще могат да използват платното през деня.

Previous post Макс Верстапен ще стартира първи на Гран при на Австралия
Next post Местят статуята на Golf от Вьортерзее в… Перник