Япония ще отдели лента само за автономни камиони

Лента на най-натоварената скоростна магистрала в Япония скоро ще бъде отделена само за самоуправляващите се камиони, които са все повече и повече съобщава Nikkei Asia.

За начало трасето за безпилотните возила е 100 км между Нумазу и Хамамацу. Този участък от масивната скоростна магистрала, минаваща от Токио до Нагоя, има три платна от всяка страна и дълги и прави участъци, което предполага, че е идеалното място за начинанието.

Целта е лентата да бъде пусната през 2024 г.

Дотогава тя ще бъде оборудвана със сензори и камери, които позволяват да се следи състоянието на пътя по всяко време. Тази система ще помогне за комуникация с камионите, ако бъдат открити предмети на пътя и ще им даде достатъчно време да бъдат предприети действия за избягване. Ще са необходими и 5G комуникационни мрежи.

Според плана автономните камиони ще се движат най-интензивно през нощта. Това е част от стратегията на министър-председателя Фумио Кишида за въвеждане на повече трудоспестяващи технологии, докато Япония се бори с демографската криза.

Все още не е взето окончателно решение дали превозните средства управлявани от хора, също ще могат да използват платното през деня.