100-годишна италианка поднови шофьорската си книжка

Стогодишна италианка поднови шофьорската си книжка и заяви, че тайната на дълголетието ѝ е „да обичаш живота“, предаде АНСА.

Жизнерадостната възрастна дама от град Бреганце в Северна Италия казва пред вестник „Кориере дела сера“: „Карам от цяла вечност. Харесва ми да съм самостоятелна, за да не тежа на сина ми. Новата ми шофьорска книжка ме накара да се чувствам още по-свободна“, цитира я БТА.

Баба Удерзо добавя, че е късметлийка. „На 100 години съм, а да съм толкова здрава, е изненадващо и за мен. Никога не приемам лекарства, само хапче за сън от време на време.“

Единственото, за което съжалява е, че е загубила съпруга си, когато е била сравнително млада.

„Реших, че да остана жива, означава да се наслаждавам на живота, толкова, колкото е възможно, и да не си отказвам нищо.“

Първото нещо, което си позволява, са дългите разходки. В компанията на приятелите си минава километри. Излетите ѝ помагат да преодолее скръбта.

„След като се пенсионирах, се присъединих към туристическа група в Бреганце. Не съм пропускала нито една екскурзия. Всяка неделя, в шест часа сутринта, ще ме намерите на прага ми, готова за разходка“, казва баба Удерзо.