11-ото поколение на Honda Civic променено към по-добро

Има модели на автомобили, които са се превърнали в емблема на своя производител. И за тях клиентите са наясно, че изборът им е оправдан и те просто няма как да сбъркат. Разбира се, понякога стават и грешки, но те са рядкост.

Такава кола е Honda Civic, чието 11-о поколение е на пазара от миналата година. Тя получи леко променен външен вид, хибридно задвижване и богато оборудване, които трябва да помогнат за увеличение на продажбите в Европа (в Америка такъв проблем няма, там Civic по правило си е бестселър).

И при 11-ото поколение на модела японците следват правилото, че щом нещо върви добре, няма нужда от промени. Разликите спрямо предишната генерация са минимални, като целта е ясна – колата да бъде лесно разпознаваема и да запази своята идентичност.

Видими промени все пак има – предната колона е преместена назад, а капакът е поставен по-ниско и така се подобрява видимостта. За ограничение на „слепите зони“ огледалата също са преместени напред. Обновена е и оптиката на модела, а решетката на радиатора е с по-малка.

Силуетът също е леко пипнат, което се дължи и на променените размери. Новият Civic е по-нисък от предшественика си, а междуосието е увеличено. Дължината е 4550 мм, широчината – 1800, а височината – 1410. Разстоянието между двете оси достига 2730 мм, с 34 мм повече от това на десетото поколение, дебютирало през 2015 г.

Благодарение на новите технологии, използвани при проектирането и производството, автомобилът е олекнал с цели 20%. За това помага фактът, че задната врата, например, е направена от специална смола.

Колите стават все по-високотехнологични и интериорът на Civic е поредното доказателство. В салона правят впечатление двата дисплея – 10,2-инчов приборен панел и 9,0-инчов на мултимедийната система, която позволява безжично свързване с Apple CarPlay и Android Auto. На екрана пред водача се вижда и как работи хибридната задвижващата система.

Пространството в салона е напълно достатъчно, както за водача, така и за пътниците. Седалките на шофьора и пътника до него са ергономични и удобни, а отзад е предвидено достатъчно място за двама възрастни. Има и трета седалка, но скосеният таван и централният тунел го правят не особено удобно за дълги пътувания. В същото време обемът на багажника е цели 410 л, които оправдават славата на Civic като „семеен автомобил“.

Европейската версия се предлага само с един вариант на задвижване. Това е хибрид с 2,0-литров бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, съчетан с два електрически мотора и литиево-йонна батерия. Съвкупната мощност на задвижващата система е 184 к.с и максимален въртящ момент от 315 Nm. Скоростната кутия е вариаторна e-CVT.

Хибридният агрегат има три режима на работа, които се определят от контрол блок, разположен под предния капак. Тоест, шофьорът не може да ги променя, а това се прави от компютър.

В режим EV батерията се зарежда от електромотора, задвижващ колелата, докато ДВГ не работи, като така могат да се изминат само няколко километра.

При преминаване в Engine Drive работи 2,0-литровият бензинов двигател, а електромоторът се задейства само за да достави допълнителна мощност при изпреварване. В режим Hybrid енергията от бензиновия двигател активира електрическия мотор, без да минава през батерията. В този случай ДВГ служи само като спомагателна система, а автомобилът се движи с електромотора.

В Honda са оборудвали хибридния Civic с подобрени амортисьори и окачване. Така автомобилът е малко по-твърд от предшественика си, но пък поведението му на пътя е по-спортна, а устойчивостта в завоите – по-добра. За това помага и ниският център на тежестта, като така колата е не само по-стабилна, но и по-безопасна.

Шофьорът може да избира между четири режима на движение на движение – Eco, Normal, Sport и Individual, които променят настройките на задвижващия агрегат и на трансмисията. Промените обаче по-скоро са символични, като се отразяват не толкова на представянето, колкото на реакцията на педала на газта и на разхода на гориво. Именно последният е доста впечатляващ – при движение по магистрала с максимално позволената скорост той около 5,6 л/100 км, но в града, където колата се движи основно с електрическия двигател, той пада до около 4 л/100 км.

Японците са заложили и на някои нови технологии. Сред тях е Honda Sensing – пакет с редица функции за подпомагане на шофирането. Той включва нова широкоъгълна камера и подобрена технология за разпознаване, благодарение на която колата открива пешеходци и „забелязва“ ограничения и други превозни средства, включително велосипеди и мотоциклети.

Новият Civic е оборудван със специални сонарни сензори (общо 8), които са разпределени по равно отпред и отзад. В оборудването на модела влизат още познатите функции Impact Reduction Braking, Lane Keeping, i-ACC и Blind Spot Monitoring, към които са добавени система за наблюдение на трафика при маневра и система за подпомагане на трафика (Асистент за задръствания).

Новото поколение на бестселъра на Honda вече е на българския пазар, като цените на модела стартират от 65 990 лева за основното ниво на оборудване Elegance. Има още два варианта – Sport и Advance, при които сумите започват от 68 990 и 84 990 лева.