15-годишният Никола прославя България в картинга в отбора на Алонсо

Той е само на 15 години, но вече има зад гърба си безброй състезания и успехи в световните картинг среди. За срещата си с Фернандо Алонсо, трудностите и пътя към мечтата му за Формула 1, българската надежда Никола Цолов разказа пред в. “Труд”.

Започва да се занимава с картинг през 2016 г., а от 2018 г. заниманието става професионално. Баща му е този, който го тласка в тази посока. Като фен на моторните спортове, решава да заведе Никола на картинг пистата, за да карат заедно и така постепенно младият пилот усеща, че му допада да се състезава.

Още от ранна детска възраст Никола се интересува само от колички. Баща му дори му купува картинг-играчка с педали, с който да кара в парка. Никола смята, че преди човек да опита различни неща, няма как да знае кое е неговото призвание и затова е благодарен на родителите си, че са му дали възможност да пробва няколко спорта – айкидо, скокове на батут и плуване. Но в картинга е най-добър от самото начало и така намира своето призвание.

Той е спечелил много състезания, като става републикански шампион на България за 2016 и 2017 г. От 2018-та започва да се състезава в Италия, а през следващите две години целите му са Европейски и Световен шампионат, организирани от CIK FIA. “Състезанията бяха в цяла Европа и съм горд, че се движех в топ 5 на най-добрите пилоти в световен мащаб”, разказва българинът.

Въпреки големите си успехи, младият пилот признава, че дотук се стига изключително трудно, с много лишения от игри с приятели, кино и други развлечения, защото неговата главна цел е да бъде успешен и винаги се стреми към това.

Най-голямата мечта на Никола е да стане първият българин във Формула 1 и непрекъснато работи за постигане на тази цел. Разказва, че пътят до там е труден и дълъг. “Тази година тествам с Формула 4 и плановете ни са да се състезавам в испанския шампионат. Надявам се и ще работя за добри резултати, за да мога следващия сезон да премина в горния клас. Следват Формула 3, Формула 2 и чак тогава Формула 1. В зависимост от постиженията и финансовите възможности на пилота се преценява кога да премине да се състезава нагоре, така че имам поне четири години много работа и фокус за постигане на целта. Това се очаква от мен в следващите няколко години, а и след това”, казва той.

През последните 3 години Никола и семейството му непрекъснато се местят, като всяка седмица са на различно място, в зависимост от тренировките и състезанията. През 2021 г. са били само около 4 седмици в България, а през останалото време са на път из цяла Европа. Пътуват с личния си автомобил, защото така са по-гъвкави и нямат проблеми с преминаване през различните граници заради коронавируса. Родителите му са плътно зад него и правят всичко по силите си, за да му помогнат в реализиране на мечтите му. Бащата на Никола работи упорито, за да ги издържа и да търси спонсори, а майка му напуска работа преди 4 години, за да може да пътува навсякъде с него за тестове и състезания. Картинг пилотът е на самостоятелна форма на обучение от 3 години – не посещава физически училище и се явява на изпити по всички предмети. Учи изкуства и чужди езици, предимно италиански, като избира училището си още в 5 клас, защото му допада да рисува. Никола има пълната подкрепа от директора и преподавателите на училището и без тях, както и без баба му, която го подготвя за 80% от предметите, не би могъл да се справи.

През сезон 2022 предстои подготовка за участие в испанския Формула 4 шампионат, който включва 21 състезания в 7 уикенда и тестови дни преди всяко състезание на съответната писта. Пет от уикендите ще са в Испания, един в Белгия и един в Португалия.

Дали картингът има бъдеще в България – Никола казва, че силно се надява условията и интересът към моторните спортове в страната ни да се възродят и да има повече български представители в тези спортове по света, с възможности за подготовка в България.

През 2020 г. Никола преминава от клас Мини в клас Джуниър и баща му търси подходящ нов отбор с високи цели. Още през декември 2019 г. попадат на малък частен тим от Овиедо, който ги кани на тестове на пистата на Фернандо Алонсо в Испания. Там за първи път Никола се среща с двукратния шампион от Формула 1 и дори има честта да кара няколко обиколки с него, за да му покаже траекторията на пистата. Допадат си веднага с испанския отбор DPK и така започва израстването си в горните класове с тяхна подкрепа.

Благодарение на доброто развитие на Никола като пилот и най-вече постиженията му през сезон 2021, лично Алонсо го кани да се състезават в един отбор в 24-часовото Ендурас състезание в Дубай в края на миналата година, като правят много добро представяне и се класират на 3-то място.

Прекарвайки време заедно в съвместна работа и разговори за мечтите и бъдещето му, Алонсо решава да подкрепи Никола в израстването му в професионален план. Надеждата и желанието им е с негова подкрепа да намерят още спонсори, които да му помогнат по пътя за достигането до Формула 1.

Previous post Люис Хамилтън наруши мълчанието си
Next post Безплатно бързо зареждане за новите електромобили на BMW, но…