5 съвета как да запазите блясъка на хромираните части по автомобила

Продължаваме поредицата от т.нар. авто трикове, с които с немного средства можете да поддържате автомобила си в отлично състояние. Този път темата засяга хромираните части по екстериора на автомобила.

Хромираните части на кола или мотоциклет със сигурност изглеждат привлекателни и скъпи. Те се монтират от производителите с една единствена цел – да придават лукс на превозното средство.

Но те ще си вършат работата само при едно условие – ако за тях се полагат подходящи грижи. Ако това не се случи, тогава тези части бързо губят първоначалния си блясък и само развалят външния вид на автомобила. Какво да направите, за да не се случи това?

– Избягвайте да почиствате хромирани части със суха кърпа или гъба. По-добре е това да става с мокър и чист парцал, а в идеалния случай напоен със сапунена вода. Не забравяйте да правите тази процедура редовно.

– Никога не използвайте абразивни препарати. Също така, не използвайте силно водно налягане, това също може да повреди повърхността на хромирания детайл и той да загуби блясъка си.

– Хромираните повърхности не понасят резки температурни промени. Затова след измиване се опитайте да поставите колата на сянка. А за зимата се погрижете да ги намажете със специални продукти на маслена основа, които ще предпазят хромираните части от силните студове.

– Ако трябва да обезмаслите хромирана част, избършете незабавно след това с влажна гъба или кърпа, за да отстраните разтворителя.

– Ако хромираната повърхност е засегната от ръжда, тази област трябва внимателно да се шлайфа. Също така, за да подобрите външния вид на хромираните части, трябва да използвате специални пасти и лакове, те ще ви помогнат да скриете несъвършенствата.